Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin uimavesien laatu hyvä – Enärannassakin saa taas uida, lyhyen uimakiellon jälkeen

Vihdin uimavesien tilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä, sanoo terveystarkastaja Kati Lehtonen Lohjan ympäristöterveyspalveluista.

Vihdin yleisiltä uimarannoilta otettiin vesinäytteet tämän viikon maanantaina. Tuolloin Enärannan uimarannalla lämpökestoisten koliformisten bakteerien määrä ylitti sallitun raja-arvon, ja keskiviikosta perjantaihin rannalla suositeltiin välttämään uimista. Koliformisten bakteerien liian suuri määrä voisi aiheuttaa uimareille vatsaoireita.

Lehtonen kertoo ottaneensa keskiviikkona seurantanäytteen Enärannan uimavedestä ja sen perusteella vesi on taas laadultaan hyvää.

– Aina välillä Enärannassa on ylityksiä, viimeksi pari vuotta sitten. Ylitys johtuu todennäköisesti vesisateiden jälkeen tulleesta hajakuormituksesta, Lehtonen kertoo. – Nyt ei ole olettamuksena, että uimaveden laatu kovasti muuttuisi.

Hän kertookin, että seuraavat näytteet otetaan vajaan kuukauden päästä, elokuun puolivälissä.

Enäjärvessä, Hiidenvedessä ja Otalammella on havaittu tällä viikolla vähän sinilevää. Havainnot koskevat Enärannan ja Ojakkalan, Hiidenrannan ja Otalammen uimarantoja.

– Sinilevää on havaittu harvinaisen vähän tänä kesänä, Lehtonen sanoo, mutta muistuttaa, että tilanne on voi vaihtua nopeastikin, yhdenkin päivän aikana.

Sinilevää voi esiintyä muillakin rannoilla, joten uimareiden on hyvä itse arvioida järven tilaa ennen uimista. Sinilevät voivat aiheuttaa iho-oireita, silmien kirvelyä, nuhaista oloa, lihaskipua tai pahoinvointia.