Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaukaisten opiskelumuistojen kesäpäivä – yli 50 vuotta sitten Olkkalasta maanviljelysteknikoiksi valmistuneet tapasivat

Viimeinen maanviljelyskoneteknikoiden koulutus Olkkalassa alkoi tammikuussa 1970 ja päättyi vuoden 1971 lopussa.

Iloisia muisteluita kommelluksineen kertyi paljon kun Vihdin Olkkalassa sijainneesta Uudenmaan Maamieskoulusta puolisen vuosisataa sitten viimeisinä valmistuneet maanviljelyskoneteknikot kokoontuivat Karkkilaan Heinojan Kestituvalle viettämään kaukaisten opiskelumuistojen kesäpäivää.

Opiskeluaikaisen oppilaskunnan puheenjohtajan Timo Myyryläisen johdolla koolla oli 14 maanviljelyskoneteknikkoa, opettaja Seppo Seppälä sekä koulun toimistossa työskennellyt Aila Parikka.

– Meidän piti tavata kaksi vuotta sitten, mutta koronan takia pääsimme koolle vasta nyt, kertoo tapahtumaan kovinkin tyytyväinen Lauri Sahlstedt.

Timo Myyryläinen luonnehtii opetusta Uudenmaan maamieskoulussa hyvin ammattitaitoiseksi ja mielenkiintoiseksi.

– Kukaan ei lintsannut!

Viimeinen maanviljelyskoneteknikoiden koulutus Olkkalassa alkoi tammikuussa 1970 ja päättyi vuoden 1971 lopussa.

– Se oli hyvä koulutus; saimme monipuoliset perustiedot, joiden avulla uskalsimme ryhtyä korjaamaan koneita ja sittemmin tekemään myös isompia remontteja. Maamieskoulu oli myös erinomainen pohjakoulutus, jonka jälkeen useat meistä hakeutuvat jatko-opintoihin, Timo Myyryläinen kertoo.

– Oli todella kiva kun saimme jäljellä olevan opiskelijajoukkomme koolle, hän kiittää.

Iloinen puheensorina ja jälleennäkemisten riemu vallitsivat Heinojan Kestituvan pihapiirissä kun väkeä alkoi kerääntyä tapaamiseen.

– Kukas sinä nyt olitkaan, kuului muutamaan kertaan kättelykierroksilla.

Ainutkertainen tapahtuma ei ollut, sillä edellisen kerran opiskelutoverit kohtasivat samassa paikassa vuonna 2006.

Kokoontumisten paikkavalinta ei ollut mikään sattuma, sillä Päivinsä kanssa Heinojan Kestitupaa pyörittävä Heikki Levävaara on yksi 14:stä viimeisen opiskelijajoukon jäljellä olevista.

– Kolme joukostamme on edesmennyt, Lauri Sahlstedt kertoo.

Maatalouskoneteknikoksi viimeisessä Olkkalan ryhmässä valmistuneista kymmenkunta on ollut ainakin jollain tapaa maatalouden kanssa tekemisissä kuluneiden vuosikymmenien aikana.

Muiltakin aloilta urkeni työura; ainakin kaksi työskenteli tietoliikenteen parissa ja yksi kouluttautui poliisin tehtäviin.

Opiskelu Olkkalan Maamieskoulussa oli monipuolista. Miehet muistelivat muun muassa koneopin tunteja, autojen ja koneiden huoltoa ja korjaamista sekä esimerkiksi navettavuoroja Olkkalan kartanomiljöössä. Joku myös taisi maalata autonsa osana opiskelua.

Vuoden 2006 kokoontumisen vierailukohteena oli Olkkalan kartano, jota tuolloin esitteli kartanon isäntä Jorma Pulla.

Maamieskoulua käytiin aikoinaan muun muassa kartanon päärakennuksessa, joka Pullan aikana entisöitiin loistokuntoon.

Nyt heinäkuisessa tapaamisessa vierailukohteena oli Karkkilassa sijaitseva Nahkion Maatalousmuseo, jonka jatkuvasti laajentunutta kone- ja laitekantaa sekä esineistöä esitteli Heikki Sundström.

Seuraavaakin tapaamista jo suunniteltiin. Kymmenen vuotta katsottiin liian pitkäksi tavoitteeksi kuin yhteisestä suusta. Paljon kannatusta sai kolmas kokoontuminen viiden vuoden kuluttua.

Olkkalan kartano on syntynyt 1300-luvulla, ja se on ollut Vihdin kartanoista merkittävin. Se on harjoittanut merkittävää teollisuustoimintaa.

Kuningas Kustaa III yöpyi kartanossa kesäkuussa 1783. Nykyinen 1845 valmistunut päärakennus pihapiireineen on suojelukohde.

Päärakennuksen osti vuonna 1997 Entisöinti Pulla Oy:n perustaja Jorma Pulla, jonka johdolla kartano kunnostettiin nykyiseen asuunsa. Vuonna 2009 kartanon osti AVS-yhtiöt Oy -konsernin perustaja ja omistaja, liikemies Antero Parma.