Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdin ja Lohjan koirametsät: koiramaista menoa ja hyvinvointia

Vihtiläisen Leponiemen ja lohjalaisen Leikkilän koirametsissä saa tonkia maata ja repiä juurakkoja.

Sateen jälkeen metsäinen maa tuoksuu vahvasti. Puut suhisevat tuulessa ja auringonvalo siivilöityy oksien läpi. Lähes 9-vuotias parsonrusselinterrieri Raisu ampaisee ylös kielojen valloittamaa mäkeä.

Vihdissä sijaitseva koirametsä Leponiemi avattiin 4.7. Se on Jussi Nikanderin ja hänen vaimonsa Maria Degermanin yhteinen projekti.

Heille on tärkeää, että eläimet saavat toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä.

– Kun koira on remmissä, riippuu omistajasta, miten se saa toteuttaa itseään, Degerman toteaa.

Koirametsiä varataan yksityiseen käyttöön. Aitojen ansioista koiran voi pitää alueella vapaana.

Degerman toteaa, että koirapuistoissa tila on usein pieni ja virikkeiden määrä vähäinen. Paikalla saattaa olla myös useampia koiria samaan aikaan. Se saattaa haitata vaikkapa tottelevaisuuden harjoittelua.

– Koirametsässä koira voi keskittyä koiramaiseen menoon, Degerman kertoo.

Nikanderin mielestä on hyvä, että koirametsiä on perustettu ympäri Suomea.

– Mitä enemmän valinnanvaraa, sen parempi, hän toteaa.

Lohjalla sijaitseva Leikkilä viettää tällä viikolla yksivuotispäiväänsä. Sen omistaja Mia Paaso kertoo, että koirametsät edistävät sekä koirien että ihmisten fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia.

– Kun täältä lähtee, on levollisempi olo kuin tullessa, Paaso toteaa.

Paaso oli alunperin ajatellut, että koirametsä palvelisi Lohjan keskustan asukkaita. Vuoden kokemuksen jälkeen hänellä on tunne, että suurin osa kävijöistä on ihmisiä, jotka käyvät muutenkin koiriensa kanssa metsässä.

Leikkilän kävijät pitävät siitä, että koirametsä on nimenomaan metsä. Jonna Palenius käy koiriensa kanssa Leikkilässä noin kerran kuussa. Hän kertoo, että mieli lepää siellä eri tavalla.

– Puistossa voi käydä muualla, mutta täällä saa tutkia eri tavalla kaikkea. Eikä tarvitse jännittää muita koiria tai ohikulkijoita, Palenius kertoo.

Hän lenkkeilee koiriensa kanssa metsissä, mutta hän ei rentoudu siellä samalla tavalla kuin Leikkilässä.

Leponiemen koirametsä, Tervalammentie 901, Vihti. Lisätiedot ja ajanvaraus osoitteessa www.facebook.com/leponiemenkoirametsa. Leikkilän koirametsä, Puistontie 1, Lohja. Lisätiedot ja ajanvaraus osoitteessa www.hyvinvointiolotila.fi/leikkila.