Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikon kasvo | Mies, joka keksi uudenlaisen tavan tehdä taidetta

Mustia joutsenia. Niin taiteilija Ilari Kähönen kutsuu viimevuosien yllättäviä ja kamalia tapahtumia. Ensin koronapandemiaa ja sitten Ukrainan sotaa.

Näitä Kähönen käsittelee töissään, joita on nyt nähtävillä Galleria Pictorissa.

Tulevat aallot ja menevät -näyttelyssä on kaksi kokonaisuutta: näyttelyssä on esillä Kähösen hierspiirustuksia sekä yhteisötaideprojektina syntynyt Aallot-niminen teos. Aallot koostuu yhdeksästä puupöydästä, joiden pintaan on koottu ikääntyvien kokemuksia ja ajatuksia korona-ajasta. Myös Aallot sisältää Kähösen hierspiirustuksia.

Hierspiirros on Ilari Kähösen itsensä luoma työskentelytapa.

– Keksin hierspiirroksen vuonna 1991. Tein työpäiväkirjaan piirrosta kuivapastelliliiduilla ja se jäljentyi peilikuvana toiselle sivulle.

Kähönen alkoi miettiä, voisiko tätä jäljentymistä käyttää hyväksi systemaattisemminkin. Hierspiirtämiseen hän tarvitsee vain lehtiönsä, aivan tavallisen sinisen kuulakärkikynän ja pastelliliidut. Väri levitetään papereille, jotka Kähönen niputtaa paketiksi. Päällimmäiselle hän piirtää kuulakärkikynällä, voimakkaasti, jotta kuvio toistuu myös viiteen alla olevaan paperiin.

– Tämä on pakettimenetelmä, Kähönen hymyilee. Paketin sisällä olevat värit luovat jokaisesta teoksesta kuitenkin uniikin – ja teokset paljastuvat vasta pakettia avatessa.

Menetelmällä on yhteys japanilaiseen puupiirrostraditioon ja kalkeeraukseen, mutta se on silti uusi tapa tehdä taidetta. Niinpä Kähönen on myös nimennyt työskentelytapansa. Hänen keksimänsä sana hierspiirtäminen tulee sanasta hiertää.

Kähönen kertoo tehneensä hierspiirustuksia kymmenisen vuotta. Sitten hän piti kymmenen vuoden tauon piirtämisestä ja keskittyi "lankatöihin" eli neulomaan käsin reliefimäisiä taideteoksia kankaalle. Hän myös opiskeli kuvataiteen maisterin tutkinnon.

Tätä ennen Kähönen oli opiskellut Vapaassa taidekoulussa. Hän oli päässyt opiskelemaan myös valokuvausta Lahteen ja luokanopettajan koulutukseen Helsingin yliopistoon. Lopulta taide vei kuitenkin voiton.

– Kai siihen ajoi jonkinlainen lahjakkuus, Kähönen tuumaa. Ja sanoo nauttineensa. Jo kahden päivän tauko piirtämisestä alkaa häiritä – lihakset kaipaavat fyysistä taiteen tekemistä ja pää pyörittää aiheita.

Kymmenisen vuotta siten Kähönen palasi taas hierspiirtämisen pariin.

– Kun aihe rupeaa hiertämään, on hyvä tehdä muutama hierspiirros, taiteilija hymähtää.

Hierspiirtämällä syntyneet Korona- ja Ukraina-sarjan työt on tehty vuosien 2020-2022 aikana. Kähösen kuvasto on taidehistoriallista, mutta työt ovat syntyneet reaktioina nykytapahtumiin – mustiin joutseniin.

Tulevat aallot ja menevät -näyttely on esillä Galleria Pictorissa (Karhumäenpolku 5, Nummela) 20.8. saakka. Galleria avoinna to ja pe 12-16 ja la 10-15.