– Olemme tehneet päätöksen lopettaa mansikanviljely tilallamme. Herneenviljelyä jatkamme vielä vähän aikaa, ehkä yhden kauden. Ajatuksena on lopettaa koko tuorevihannespuoli mansikanviljelyn lisäksi. Keskitymme jatkossa päätuotteeseemme eli viljan viljelyyn, Niko Ahlqvist kertoo.
Ahlqvistilla oli mansikkaa viljelyksessä tänä vuonna 7 hehtaaria. Mansikkaa on viljelty jopa 25 hehtaarin suuruisella alalla. Osa on ollut luomutuotantoa ja osa tavanomaista. Ahlqvist on viljellyt mansikkaa vajaa kymmenen vuotta. Viljelyä on ollut Palojärvellä, Katinhännän tilalla Ojakkalassa, Nummelassa, Lusilassa, Vihtijärvellä ja Haimoossa. Hernettä tilalla on viljelty 40 vuotta.
Lopettamispäätöksen taustalla on etenkin mansikan ylitarjonta:
– Mansikkaa tuodaan ulkomailta koko talven ajan. Niiden laatu on ihan hyvä, jos mansikasta tykkää. Kotimaista tunneleissa kasvatettua mansikkaa alkaa saada jo toukokuussa. Mansikassa ei ole enää samanlaista viehätystä kuin aikaisemmin, Ahlqvist toteaa.
Ostajat ovat tarkkoja mansikan laadusta:
– On vaikeaa tyydyttää kaikkia asiakkaita. Kaikilla on erilainen näkemys siitä millainen mansikan pitäisi olla.
Työvoiman saaminen on myös ongelma. Sotatila on vaikeuttanut ukrainalaisen työvoiman saatavuutta.
– Mansikanviljely vaatii paljon työvoimaa. Työnteon aika on vain noin kuukausi. Työvoiman saamiseksi töitä pitäisi tarjota vähintään kolmeksi kuukaudeksi, Ahlqvist jatkaa.