Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Luvassa on ainakin kohtuullinen rapukesä – Täplärapu on vallannut Enäjärven vesialueet

Ravustuskausi käynnistyi torstaina 21.7. Kausi on pitkä. Se jatkuu aina lokakuun viimeiseen päivään saakka. Kuumimmillaan sesonki kestää yleensä syyskuun puoleen väliin saakka.

Enäjärvellä lähes 20 vuotta ravustanut Juha Uusitalo on nähnyt vuosien saatossa monenlaisia rapukausia. Vasta viikon kokemuksella Uusitalo ei uskalla antaa kovin tarkkoja ennusteita kuluvan vuoden annista, mutta uskoo, että kaudesta tulee kohtuullinen.

– Kävin viikonloppuna kokemassa merrat ensimmäistä kertaa ja kyllä sieltä heti tuli saalista. Ihan kookkaita yksilöitä, Uusitalo kiittelee.

Rapusaalis on Uusitalon mukaan ollut kymmenen kappaleen molemmin puolin keräämiskerroilla. Ravut ovat olleet myös mukavan kokoisia.

– Ravullahan ei ole enää varsinaista alamittaa, mutta kalastusalueet voivat toki määrätä omalle alueelleen alamitan. Se on lisääntymiskykyinen pienikokoisenakin jo. Alamittaisen ravun koko juontaa juurensa sen kaupalliseen historiaan. Kuuleman mukaan Pietarin torilla aikoinaan alle kymmenensenttinen rapu ei kelvannut ostajille.

– Pienet yksilöt palautetaan kyllä takaisin kasvamaan, Uusitalo kertoo.

Uusitalon rapumerrat ovat Lankilan kalastuskunnan alueella. Uusitalo ja apuna mertoja kokemassa oleva vihtiläinen kesäasukas Mauno Haapala kertovat, että Kotkaniemen ja Lusilan kalastuskunnan alueelta saalista on tullut tänä vuonnakin jo kuuleman mukaan kiitettävästi. Nummelan puolella viime vuodet ovat olleet hiljaisempia, erityisesti vuoden 2018 simpukkakuolemien jälkeen.

Enäjärvellekin aikanaan istutettu, pohjoisamerikkalaista alkuperää oleva täplärapu on Vihdin vesilläkin hallitseva laji. Jo erittäin uhanalainen jokirapu on herkempi rapurutolle ja sen esiintyvyys on vähentynyt vuosi vuodelta.

– Suurimmaksi osaksi saaliiksi tulee täplärapua. Jokirapua voi sattua ihan muutamia yksilöitä, Uusitalo ja Haapala kertovat.

Rapuruttoa voi jokainen ravustaja ehkäistä desinfioimalla, kuivaamalla ja pakastamalla pyynnissä käytettävät välineet ennen niiden siirtämistä vesistön eri osiin tai toiseen vesistöön.

Nykyisin täpläravun istutus on kiellettyä ja se luokitellaan koko EU:n alueella vierasperäiseksi haittalajiksi.

Rapusyöttinä voi käyttää melkein mitä ravintoa tahansa. Uusitalo käyttää särkikaloja ja kanaakin kuulemma, jotkut käyttävät ahvenia ja kanaa. Nyt merroista löytyy reippaita makkaranpalasia.

– Ihan tuollainen edullinen makkara käy, Uusitalo kertoo nauraen.