Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lääkäriaikaa ei jätetä peruuttamatta Karviaisessa – "Kun on ajan saanut niin siitä pidetään kiinni"

Sakkomaksu saattaa lähteä, jos ajan peruu akuutisti samana päivänä.

Terveyskeskuksesta saatua lääkäriaikaa ei herkästi jätetä käyttämättä. Tai ainakin aika perutaan asianmukaisesti. Näin kertovat perusturvakuntayhtymä Karviaisen tilastot viimeisen puolen vuoden ajalta.

– Peruuttamatta jääneitä lääkäriaikoja terveyskeskuksen puolella on viimeisen puolen vuoden aikana ollut kuitenkin viikoittain, mutta tämä ei merkittävästi kuormita organisaation toimintaa kertoo kuntayhtymän vs. terveysjohtaja Laura Koikkalainen.

– Kun on ajan saanut niin siitä pidetään kiinni. Toki peruutuksia tulee tai joskus aikoja joudutaan siirtämään. Näin korona-aikana niitä on tapahtunut niin asiakkaiden kuin lääkärienkin sairastuessa, Koikkalainen jatkaa.

Peruuttamatta jääneestä lääkäriajasta lähtee yli 18-vuotiaalle asiakkaalle 51,50 euron lasku. Se on tuplat kalliimpi kuin itse terveyskeskusmaksu, joka on 20,90 euroa.

Sairaanhoitajien 15 minuutin vastaanotolle peruuttamatta jättämisiä on viimeisen puolen vuoden aikana kertynyt lääkärivastaanottoaikoja enemmän. Näiden lukumäärät ovat Koikkalaisen mukaan melko maltillisia.

Kun on ajan saanut niin siitä pidetään kiinni.

Laura Koikkalainen

– Sairaanhoitajien aika on 15 minuuttia, se ei sisällä toimistoaikaa. Eli niitä aikoja on kymmeniä jo päivittäin. Hyvin vähän niihinkään jätetään tulematta.

– Hoitohenkilökunnan resurssipula on sen verran suurta, että siitä aika nopeaa kantautuisi palaute, jos peruttamatta jättämiset kuormittaisivat järjestelmää, Koikkalainen toteaa.

Sairaanhoitajan vastaanoton käyttämättä jättämisestä ei mene sakkomaksua.

Tilastot koskevat Karviaisen terveyskeskuspalveluja. Hammaslääkärien osalta tilastoja ei ollut toistaiseksi saatavissa.

Kuntayhtymän jaostoon tulee kuitenkin käsiteltäväksi sakkomaksujen oikaisupyyntöjä jonkun verran. Koikkalainen arvelee, että syy johtuu laskutusjärjestelmän yksittäisistä virheistä.

– Joitain sakkomaksuja on lähtenyt asiakkaille, vaikka ajat on peruttu asianmukaisesti. Esimerkiksi akuuteissa sairastapauksissa saman päivän aikana perutuista ajoista saattaa lähteä vahingossa lasku. Näitä on tapahtunut esimerkiksi hammashoidon puolella. Kuumeessa tai muutenkaan kipeänä ei tietysti vastaanotolle saakaan tulla. Nämä luonnollisesti oikaistaan kyllä, Koikkalainen kertoo.

Karviaisen terveysasemilla on vilkasta myös kesäaikaan. Vakituisten lääkärien lomien aikaan terveysasemilla vastaanottavat myös lääketieteen kandit, joita kokeneemmat lääkärit tukevat työssään.

Kiireettömiä vastaanottoaikoja joutuu Karkkilassa odottamaan kesäkuun tilastojen mukaan noin 11 päivää. Nummelassa odotusaika on peräti 26 päivää.

– Reseptiuusintoja tehdään viikoittain isoja määriä. Reseptinuusinta vie lääkäreiden työpanoksesta viikkotasolla aikaa kohtalaisen paljon, mikä tietenkin heijastuu tarjottavien vastaanottoaikojen lukumääriin, Koikkalainen muistuttaa.