Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jätepisteiden väärinkäyttö ja roskaaminen yhä riesana – "Pienellä osalla välinpitämättömyys istuu lujassa"

Siivoamisesta koituu vuosittain noin 150 000 euron lasku.

Jätehuoltoyhtiö Rosk’n Roll tiedottaa, että sekajäte- ja ekopisteiden väärinkäyttö ja roskaaminen on jatkuva riesa, joka korostuu etenkin kesäisin. Joitakin jätepisteitä valvotaan kameroin, mutta kameravalvonta ei yksin ratkaise ongelmaa. Laskun siivoamisesta maksavat viime kädessä kuntien asukkaat.

– Onhan roskaantumista ollut ennenkin, mutta verrattuna esimerkiksi kahden vuoden takaiseen tilanteeseen ei siivottavan jätteen määrä tunnu vähentyneen. Kerralla tuodaan huonekaluja ja muuta isoa rojua ehkä jopa aiempaa enemmän, kertoo Rosk’n Rollin huoltomies Toni Kuosmanen tiedotteessa.

Kuosmanen hoitaa kameravalvontaa sekä lähtee toisinaan siivousauton mukaan keräämään jätepisteiltä sinne kuulumattomia jätteitä.

– Pahimmillaan pisteellä on näyttänyt siltä, että sinne on kipattu kokonainen pieni asunto kaikkine tavaroineen, hän kertoo.

Kierrätettävät jätteet kuuluvat ekopisteelle ja haja-asutusalueen sekajätepisteet on tarkoitettu ainoastaan niiden käytöstä erikseen maksaneiden asiakkaiden roskapusseille. Jäteastioihin saa laittaa vain niihin kuuluvia jätteitä, eikä mitään saa jättää astioiden viereen.

Jäteautot tyhjentävät jäteastioihin lajitellut hyöty- ja sekajätteet, mutta ne eivät pysty ottamaan mukaansa jäteastioiden ulkopuolelle jätettyä romua. Nämä joudutaan aina siivoamaan ja kuljettamaan pois erikseen.

Isommat määrät jätteitä tulee aina viedä jäteasemalle.

Pakkausjätteet, metallit, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet vastaanotetaan Rosk’n Rollin jäteasemilla kotitalouksilta maksutta. Sekajätteen ja muutaman muun jätelajin tuominen maksaa, mutta esimerkiksi kympillä voi tuoda jo kuution verran sekajätettä.

Itä- ja Länsi-Uudenmaan eko- ja sekajätepisteiltä siivotaan vuosittain kymmenien tuhansien kilojen verran sinne kuulumatonta jätettä.

Pisteille jätetään mm. patjoja, kodinkoneita ja rakennusjätteitä. Näiden siivoamisesta koituu vuosittain noin 150 000 euron lasku. Tälle summalle ei löydy erikseen maksajaa, vaan eko- ja sekajätepisteiden roskaaminen nostaa viime kädessä kaikkien kuntalaisten jätemaksuja.

– Vaikuttaa siltä, että samalla kun iso osa ihmisistä kierrättää ja lajittelee entistä paremmin, pienellä osalla välinpitämättömyys istuu lujassa, Rosk’n Rollin kuljetuspäällikkö Mika Toivari pohtii.

Hän sanoo Rosk’n Rollin pyrkivän osaltaan tekemään kaikkensa jätepisteidensä siisteyden eteen.

– Asiakaspalveluumme saa mielellään ilmoittaa roskaantuneista jätepisteistä, niin puutumme niihin mahdollisimman pian. Pidetään yhdessä ympäristö siistinä, Toivari kannustaa.