Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Kaiju Haanpää: "Taidekirja on tavallaan aikuisten kuvakirja" – kirja tekstiilikollaaseista vuosilta 1974-2022

Vähän vaille 300. Niin monta tekstiilikollaasia vihtiläinen taiteilija Kaiju Haanpää on jo tähän mennessä tehnyt.

Nyt Haanpään upeimpia tekstiilikollaaseja voi ihailla myös kirjana: Tekstiilikollaaseja – Textile Collages 1974-2022 -niminen kirja on juuri tullut painosta.

Retrospektiivinen kirja on Haanpään pitkäaikainen haave.

– Se on pyörinyt minulla useamman vuoden ajan mielessä, taiteilija kertoo ja jatkaa: – Ajattelen, että haaveet ovat sitä varten, että ne toteutetaan ja asiat tapahtuvat, kun pistää tapahtumaan. Tuntuu siltä, että elämääni tulee aina uusia projekteja – ja se on kutkuttavaa.

Korona-aika antoi kirjan koostamiselle pontta, koska oli pakko pysytellä kotiympyröissä. Kaiju Haanpää alkoikin viime vuoden keväällä käydä läpi kuvia tekstiilikollaaseistaan. Hän kertoo yleensä kuvauttavansa työnsä sitä mukaa kuin ne valmistuvat. Teoskuvat ovat hänellä tietokoneella – mutta hän halusi, etteivät ne olisi pelkästään siellä.

– Kirjana niistä jää myös lapsille ja lapsenlapsille muisto äidistä ja mummista.

Haanpää myös sanoo, että tekstiilikollaasit vaativat paljon aikaa ja työtä ja siten niitä mielellään näyttäisi useamminkin kuin vain yhdessä tai kahdessa näyttelyssä.

– Kirjaan valitsin niitä töitä, joiden toivon antavan katsojalle jotain ja joiden kanssa voi viipyillä pidempään. Taidekirja on tavallaan aikuisten kuvakirja, Haanpää luonnehtii uutta kirjaansa.

Haanpää koosti alustavan valikoiman teostensa kuvista ja lopulliset valinnat teki taiteilijan poika Sasu Haanpää, joka taittoi kirjan.

– Nimesin hänelle tietyt työt, jotka ehdottomasti haluan mukaan. Sainkin kirjaan ne kuvat jotka ovat itselleni ihan must. Joistakin kuvista käytiin vähän kauppaa, Haanpää virnistää.

Taittaja olisi tehnyt kirjasta pelkistetymmän, mutta taiteilija itse kertoo halunneensa kirjasta runsaan – sellaisiahan hänen työnsäkin ovat. Lisäksi hän koki tärkeänä ottaa mukaan lähikuvia teosten yksityiskohdista: ne välittävät materiaalin tunnun.

Muutaman kuvan Sasu hylkäsi sen takia, etteivät niiden värit olisi toistuneet kirjassa hyvin.

– Olen itse yllättynyt siitä, että väritoistot ovat hurjan hyvät. Värit ovat todella lähellä alkuperäisiä ja itselleni se on tosi tärkeä asia.

Kaiju Haanpää kertoo poikansa taittaneen kirjaa oman työnsä ohessa.

– Olimme sopineet, että en patistele häntä – mutta sopimusta oli välillä vaikea pitää, Haanpää naurahtaa.

Hän sanoo yhteistyön poikansa kanssa sujuneen kuitenkin hyvin. Kirjaan hän pyysi apua myös tyttäreltään. Teoskuvien oheen on poimittu katkelmia Haanpään aiemmin julkaistusta Kosketuksia-runokirjasta ja runot – kuten kaikki kirjan tekstit – on käännetty myös englanniksi. Käännöksissä Kaiju sai apua tyttäreltään Merri Haanpäältä. Esipuheen kirjaan on kirjoittanut vihtiläistaiteilija Inari Krohn.

Kirja julkaistiin omakustanteena. Syyskuussa Haanpäältä julkaistaan jo seuraava kirja: alle 10-vuotiaille suunnattu lastenkirja Mustan tahran arvoitus, jonka kustantaa Aurinko Kustannus. Haanpään taidetta puolestaan tulee esille ensi vuoden tammikuussa Galleria Pictoriin Nummelaan ja touko-kesäkuussa Galleria Uuteen Kipinään Lahteen.