Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesäteatterit vetävät taas väkeä

Takavuosina lippu varattiin hyvissä ajoin ennakkoon, nyt lähdetään ”ex-tempore” ja jonotetaan portilla.

Teatteri Tralan kattamaton katsomo pystytettiin kokeilumielessä Hiidensalmeen kuluvaksi kesäksi. Kokeilu on osoittautunut onnistuneeksi ja katsojat ovat löytäneet kaivoksen kupeeseen. Tähän mennessä Raitilla – Rauli Badding -musiikkinäytelmän on nähnyt noin 1 500 katsojaa.

Teatteri Trala ry:n puheenjohtaja Teija Malén ei meinaa pysyä nahoissaan.

– Olemme aivan huumassa! Tähän saakka olemme jotenkin ihmeen kaupalla välttyneet myös sateilta yhtä näytöstä lukuun ottamatta. Puusto suojaa hyvin yleisöä suoralta auringonpaisteelta, eivätkä hyttysetkään kiusaa. Saamamme palaute on valtavan hyvää niin näytösten kuin teatterin sijainninkin suhteen. Puskaradio laulaa, mikä näkyy katsojamäärissä. Oikeastaan ainoa kritiikki on kohdistunut Baddingin paidanhelman pituuteen ja siihen, että näytelmässä lauluja on vain 20, Malén kertoo.

Teatterintekijöiden mieltä lämmittää myös kiitos ja kiinnostus, mitä Tralan produktio on herättänyt ammattilaispiireissä.

– Meillä on halu tehdä interaktiivista teatteria, eli jos katsoja haluaa vaikka jammailla musiikin tahdissa, niin siitä vain! Katsomon vieressä tilaa.

Tralan, Lemmy ry:n ja Tapio Luoman Live Toolin yhteistyössä järjestämä Kalkkirock rokataan totuttuun tapaan ensi vuonna Virkkalassa kalkkitehtaan rannassa. Sen sijaan Teija Malén toivoo, että teatteri katsomoineen voitaisiin rakentaa Hiidensalmeen myös ensi suvena.

– Alue on kaavoitettu muuhun käyttöön. Tämä kesä oli kokeilu ja mahdollisesta jatkosta on tarkoitus keskustella myöhemmin.

Alkukesästä Sammatin Sampomäellä esitettiin koko perheelle suunnattua Pikku Pietarin piha -näytelmää. Esitykset sattuivat kovien helteiden aikaan.

– Aikainen ajankohta ja sää saattoivat vaikuttaa myös kävijämäärään, joka kasvoi loppua kohden, arvelee Vaahterateatteriyhdistys ry:n puheenjohtaja Minna Pitkonen.

Jokaisessa näytöksessä oli keskimäärin ehkä 70–100 katsojaa.

Pitkonen toivoo, että vuosia elänyt haave Sampomäen 400-paikkaisen katsomon kattamisesta toteutuisi.

– Asiaa on selvitetty, mutta rahoitus on iso haaste.

Kauaa ei teatterilla lomailla, sillä elokuussa aloitetaan Gabriel, tule takaisin -näytelmän harjoitukset. Näytelmää esitetään 29.10–7.12. Puu-Anttilassa.

– Tässä suunnitellaan jo kovin produktiota ensi vuodelle. Juhlavaa, 700-vuotisen historian henkeen, Pitkonen vihjaa.

Vihdin teatterin Diivat on kerännyt väkeä katettuun, yli 570-paikkaiseen kesäteatterikatsomoon hyvin. Jo ennen ensi-iltaa ennakkoon lippuja on myyty yli 3 000, 3. ja 10. elokuuta esitettävät näytökset ovat jo loppuunmyytyjä.

– Aiemmasta poiketen on nähtävissä, että lähtöpäätös tehdään myöhemmin. Vaikka ennakkoonkin lippuja on myyty, yllättävää on, että ennen näytöstä ovelta saatetaan myydä vielä 100, jopa 150 lippua, sanoo Vihdin teatterin tuottaja Jenni Kanta-oksa.

Kesä on mennyt kaikkiaan hyvin.

– Positiivisesti piristynyt koronavuoden jälkeen.

Katetun katsomon lisäksi teatterissa on tänä vuonna satsattu äänentoistoon.

– Ensimmäistä kertaa kaikki näyttelijät on mikitetty. Näin ollen äänet kuuluvat, vaikka sade ropisi kattoon, Kanta-oksa sanoo.

Diivat-näytelmää esitetään 20. elokuuta saakka.