Vanhempi rikoskonstaapeli Henri Karvonen: – Yksityisalueella kuvaava henkilö saattaa syyllistyä vaikkapa salakatseluun.
Vihdin Huhmarissa omakotitalossa asuvat Riikka Venho ja Bilal Faqih havahtuivat äitienpäivän viikonloppuna 7.-8.5. siihen, että heidän kotinsa yläpuolella kaarteli drone kuvaamassa. Riikka oli käyttämässä perheen koiraa Touhoa lenkillä, kun hän huomasi dronen kaartelevan talon yläpuolella:
– Emme olleet saanet mitään ennakkoilmoitusta kuvauksesta. Kyselimme asiaa Vihdin kunnasta ja meille kerrottiin, että dronella tehdään maastomittauksia ja pohjatutkimuksia alueella. Kunnasta pahoiteltiin, että emme olleet saaneet ennakkoilmoitusta kuvauksista informaatiokatkoksen vuoksi. Kuvaukset teki Mitta Group Oy, jonne olemme olleet yhteydessä ja saaneet hyvin epämääräisiä vastauksia, Venho kertoo.
Kunnan antamien toimintaohjeiden mukaan maastomittauksia tai pohjatutkimuksia ei tehdä, ennen kuin alueen asukkaille on tiedotettu mittauksista etukäteen. Huhmarissa tehdyt mittaukset liittyvät Vanhan Turuntien sekä Pillistöntien varteen suunnitteilla olevan kevyenliikenteenväylään.
– Kyse on Veikkolasta asti tulevasta kevyenliikenteenväylästä. Sitä ei ole vielä toteutusohjelmissa elyn puolella, mutta koitamme edistää hanketta ja Pillistöntien kohdalla myös varautua siihen, että teollisuustontille tulevalta Data Centeriltä olisi mahdollisuus toteuttaa turvalliset yhteydet aikanaan rakentuvalle tunnin junan asemalle, kertoo Vihdin kunnan tekninen johtaja Matti Kokkinen.
Yleisesti ottaen ammatillista ilmakuvausta suorittavat tahot ovat säännöistä ja vaatimuksista hyvin perillä.
Vanhempi rikoskonstaapeli Henri Karvonen
– Väylällä ei ole vielä talousarviostatusta eikä toteuttamispäätöksiä. Siitä on laadittu elyn ja kunnan toimesta alustava selvitys, joka toimii tulevan suunnittelun lähtötietona, jos hanke saadaan mukaan valtion ohjelmiin. Se on osa seudullista kevyenliikenteen pääverkkoa, joten siinäkin mielessä tulevaisuudessa toivottavasti etenevä hanke, Kokkinen jatkaa.

Vanhempi rikoskonstaapeli Henri Karvonen Länsi-Uudenmaan teknisestä rikostutkimuskeskuksesta kertoo drone-kuvauksiin liittyvistä pelisäännöistä. Hän sanoo, että yleisellä paikalla saa kuvata, mutta materiaalin julkaisemiseen on oltava lupa siinä esiintyviltä henkilöiltä. Yksityinen paikka sen sijaan nauttii kotirauhan suojaa.
– Yksityisalueelle kuvaamista kohdistava henkilö saattaa syyllistyä vaikkapa salakatseluun. Ohjeistaisin ottamaan yhteyttä kohteeseen ennen kuvaamisen aloittamista. Mikäli kokee dronen lentävän vaikkapa poikkeuksellisen matalalla tai se viipyy pidemmän aikaa aivan pihapiirin tuntumassa voi asiasta soittaa yleiseen hätänumeroon 112.
Karvonen toteaa, että ilmakuvausta on suoritettu jo vuosikymmeniä lentokoneilla ja helikoptereilla.
– Näiden lisäksi droneja käytetään nykyisin. Yleisesti ottaen ammatillista ilmakuvausta suorittavat tahot ovat säännöistä ja vaatimuksista hyvin perillä.
– Kun kuvataan suurempaa aluetta vaikkapa asutusalueella, niin silloin kuvaamista ei suoranaisesti kohdisteta tiettyyn pihaan tai taloon, jolloin kotirauhan suoja ei päde niin vahvana. Tällaisessa kuvaamisessa kohteet on kuvattu niin kaukaa, ettei yksilöivää tunnistamista vaikkapa henkilöihin liittyen ole mahdollista tehdä.
Dronella kuvaaminen ei sinällään poikkea millään tavalla maasta käsin tapahtuvasta kuvaamisesta:
– Dronen avulla kamera vain saadaan nostettua ilmaan. Toimintaan vaikuttaa se millaisella dronella kuvaamista suoritetaan. Ensimmäiseksi dronea lennättävän täytyy selvittää saako alueella ylipäätään lentää. Alueella voi olla erilaisia rajoituksia tai jopa voimassa oleva lentokielto. Kuvaaminen ja lentäminen täytyy osittain erottaa toisistaan, Karvonen jatkaa.
– Droneinfo -nettisivusto sisältää paljon tietoa erilaisiin drone-luokituksiin liittyen. Sieltä löytyy myös yleisiä pelisääntöjä lentämisestä. Sivustoa ylläpitää Traficom ja se sisältää ajantasaista lainsäädäntöä aiheeseen liittyen.