Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toiveissa laituri, penkit, pukukoppi ja puucee – Lohja myy Myllylammen rantansa Vihdille

Kauppa vaatii vielä Vihdin kunanhallituksen päätöksen. Rantakiinteistö pysyy uimarantakäytössä, mutta miten?

Lohjan kaupunki myy Iso-Myllylammen rannalla sijaitsevan entisen uimarantansa Vihdin kunnalle 21 120 eurolla. Asiasta päätti Lohjan kaupunkisuunnittelulautakunta äänin 9–2. Kauppa vaatii vielä Vihdin kunnanhallituksen hyväksynnän.

Vihti perusteli tarjoustaan sillä, että uimarantakiinteistön hankinta takaisi vihtiläisille ja myös lohjalaisille mahdollisuuden uida jatkossakin puhdasvetisessä Iso-Myllylammessa. Lohjan kaupunki lopetti pienen uimarannan kunnossapidon vuonna 2020, mutta se on edelleen suosittu uimapaikka, vaikka Lohja poisti siellä laiturin, penkit, pukukopin ja vessan.

Päivittäin rannalla ui nummelalainen Hellevi Lohikari. Sieltä hän vastasi puhelimeen perjantainakin.

– Rannan ostoa Vihdille on odotettu! Se on päivittäinen puheenaihe täällä kävijöiden keskuudessa.

Lohikari ja rannan muutkin käyttäjät toivovat, että Vihti säilyttää rannan luonnonmukaisena: ei kaada suojaavaa puustoa eikä aja rantaan turhia hiekkakuormia.

– Vihdin kunnan nykyinen Myllylammen uimaranta tuossa vastapäätä on hiekkaranta, joka sopii pikkulapsillekin. Täällä on eri kävijäkunta, eikä isoja uudistuksia tarvita. Toki laituri olisi tärkeä, ja penkit ja pukukoppi tarvittaisiin. Ja puucee, joka oli hyvin hoidettu ja ihmiset käyttivät sitä, Lohikari sanoo.

Isona toiveena hänellä on pumppu talveksi avantouimareita varten.

– Joko tänne tai tuonne hiekkarannalle. Myllylampi on helppo paikka tulla.

Vihdin kunnan elinvoimajohtaja Petra Ståhl toteaa, että koska kauppa vaatii kunnanhallituksen päätöksen, suunnitelmaa entisen Lohjan uimarannan kehittämisestä ei ole toistaiseksi laadittu .

– Alustavana ajatuksena on ollut, että mikäli ranta tulisi Vihdin kunnan omistukseen, voitaisiin turvata uintimahdollisuus Myllylammella myös siinä tilanteessa, jos valtatie 25 alustavien suunnitelmien mukaan jollain aikavälillä laajenee nelikaistaiseksi, ja nykyinen valtatien puoleinen ranta jouduttaisiin poistamaan käytöstä.

Myytävällä 5 970 neliön rantakiinteistöllä on maata 3 520 neliötä ja vesialuetta 2 450 neliötä. Kiinteistö sijaitsee Vihdin kunnan alueella Myllylammenpolun varrella. Rannasta tarjoamiseen osallistui myös yksityinen taho 20 000 eurolla.

Lohjan kaupungin elinvoimajohtaja Pekka Puistosalo ei tässä vaiheessa arvioi tarkempaa aikataulua rannan omistajanvaihdokselle. Asia etenee normaalin kaupankäyntitavan vaatimia aikoja noudattaen esimerkiksi mahdollisten oikaisuvaatimusten osalta.

Lohjalla ranta-alueen myymisestä äänestettiin kaupunkisuunnittelulautakunnan kokouksessa jo 13. kesäkuuta, mutta koska lautakunta ei saanut ajoissa kokouksen liitemateriaaleja, kokous jouduttiin uusimaan 1. elokuuta. Paikalla olleista lautakunnan jäsenistä yhdeksän oli Vihdille myymisen kannalla, kaksi vastaan. Kirsi Ferin (kesk.) teki vastaesityksen, jonka mukaan lautakunta ei myisi uimarantaa esitetyllä tavalla. Ferinin vastaesitystä kannatti Risto Murto (vihr.).

Lohjan kaupungin omistaman ranta-alueen hankkimisesta Vihdin kunnalle tehtiin Vihdissä kuntalaisaloite toukokuussa 2021. Aloitteen allekirjoittajia oli 104.

Juttua muokattu 10.8.2022 kello 13.20: oikaisu pääkuvan kuvatekstiin. Kuvatekstissä oli väärä nimi: Hellevi Lohikarin ja Juhani Heiskasen välissä on Markku Pitkänen, ei Tapio Ruutiainen.