Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Koulut alkavat Vihdissä | Niuhalan vanha kansakoulu vuodelta 1874 otetaan taas opetuskäyttöön – katso kuvat

Alakouluna viimeksi vuonna 1955 – nyt 44 oppilaan koulutalona alkavan lukuvuoden ajan.

Niuhalan vanha kansakoulu toimi kirkonkylässä vuodet 1874–1955. Kunnianarvoisa rakennus otetaan taas opetuskäyttöön keskiviikkona, kun uusi kouluvuosi alkaa.

Pappilanpellon koulun remontin takia puolet oppilaista on väistötiloissa koko lukuvuoden.

Oppilasmäärämme tänään on 388. Oppilaista 191 muuttaa evakkoon: 147 Kirkkoniemen kouluun ja 44 vanhaan Niuhalaan, kertoo "Pappiksen" rehtori Jarmo Annala.

Koulukeskus Vihkossa koulua käy 197 oppilasta, eli neljäs–kuudesluokkalaiset kuten ennenkin.

– Opettajia ja kouluohjaajia on Kirkkoniemessä 15+8 ja Vihkossa 12+3. Muutama liikkuu talojen välillä, kuten minäkin. Minulla on työpiste molemmissa taloissa.

Pappilanpellon kouluun ei jää remonttiajalle toimintoja. Pappilanpellon liikuntasali otetaan käyttöön mahdollisimman pian.

Muuton valmistelu aloitettiin koululla jo toukokuun alussa. Apulaisrehtori Mikko Niittumäki vapautettiin opetustyöstä koordinoimaan muuttoa, joka tapahtui juhannuksen jälkeen.

Vanha talo on nähnyt paljon.

Jarmo Annala, rehtori

– Kunnan tilapalvelu on kevään ja kesän aikana laittanut Kirkkoniemen koulurakennuksen ja vanhan Niuhalan tilat opetuskuntoon. Tilat on siivottu ja pulpetit sijoiteltu luokkiin.

– Kyllä tällainen muutto on kaikille siihen osallistuville iso yhteinen ponnistus. Ensimmäinen kouluviikko menee varmasti vielä muuton keskellä. Tavarat etsivät paikkojaan.

Vanha Niuhalan koulutalo on nähnyt paljon ja pääsee nyt kohtaamaan myös 2000-luvun lapset. Talossa on kolme tilavaa ja korkeaa luokkahuonetta. Vessoja on kolme, joista kaksi uusia. Lisäksi on uusia käsienpesualtaita.

– Saamme niin vanhaan Niuhalaan kuin Kirkkoniemeenkin modernin esitystekniikan. Pelkää liitua ja leukaa ei tarvitse käyttää kuin ehkä ihan alussa, kunhan laitteistot ovat saapuneet ja tietoliikenneyhteydet saatu valmiiksi, sanoo Annala.

Pietilän poikakoulun rakennus valmistui Ojakkalaan vuonna 1873. Lohjalainen K. Kronqvist suunnitteli myös Niuhalan tyttökoulun, joka valmistui kirkolle syksyllä 1874. Kumpikin koulu muuttui "sekakouluksi" 1877.

Kuntalana tunnettu vanha kunnantalo valmistui 1911, ja sitä ennen Niuhalan koulurakennus oli myös kunnan hallinnollinen keskus. Siellä pidettiin kuntakokouksia, joita varten talon lounaispäätyyn tehtiin jatke viimeistään vuonna 1907.

Talo toimi kansakouluna vuoteen 1955, jolloin valmistui uusi Niuhalan koulu, joka myöhemmin nimettiin Kirkkoniemen kouluksi.

Vanha koulutalo toimi muun muassa kansalaiskoulun ja yhteiskoulun sekä kansalaisopistonkin opetustiloina.

Niuhalan vanha kansakoulu on suojeltu rakennus. Vuorilaudoituksen ja päätykolmioiden koristeleikkaukset ja kapeakärkinen nirkkolistoitus olivat ominaisia 1800-luvun nikkarityylille. Vanha tiilikatto vaihdettiin saumapeltiin 1991.

Taiteilija Seija Rustholkarhun ateljee on ollut rakennuksen päädyssä vuodesta 1977. Vuonna 1978 talossa avattiin Sailo-museo, jossa oli Alpo ja Nina Sailon veistoksia.

Vihdin museotoimen käytössä talo oli 1987– 2021. Evakkomuseo oli yhdessä huonetilassa 1988–2021.

Kirkonkyläläinen Heikki Sundell, 82, on iloinen, että hänen vanha opinahjonsa tulee taas koulukäyttöön. Hän kävi vanhaa Niuhalan koulua kolmannesta luokasta kuudenteen eli kansakoulun loppuun.

– Aloitin koulun syksyllä 1947. Kaksi ensimmäistä vuotta oltiin lähitaloissa, koska koulutalo oli täynnä. Meittiä oli paljon!

Lähde: Rakennusinventoinnit, Vihdin museo.