Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aikojen takaa | Vuosi 1985: Kaikkiaan 24 Vihdin lukion oppilasta keskeytti

Vihdin paikallissanomalehti Luoteis-Uusimaa täyttää syksyllä 70 vuotta. Tässä juttusarjassa kurkistetaan lehden vanhoihin numeroihin.

Luoteis-Uusimaan 25.4.1985 ilmestynyt numero kertoi, että Vihdin kunnalla ei ole mahdollisuuksia järjestää kuusivuotiaille esiopetusta peruskoulun yhteyteen. Koulutuslautakunta oli kokouksessaan todennut, ettei tarkoitukseen ole tiloja. Lisäksi kuusivuotiailla on lautakunnan mielestä mahdollisuus kehittää kouluvalmiuksiaan kattavasti jo päiväkodeissa ja kerhoissa. Lehti kertoi, että kunnan lopullinen kannanotto määräytyy kuitenkin vasta kunnanhallituksessa, jonka tulisi esiopetusta halutessaan toimittaa hakemuksensa opetusministeriölle.

Samainen lehti kertoi, että Vihdin lukiossa on kuluneena lukuvuotena keskeyttänyt opiskelunsa 24 oppilasta. Keskeyttäneiden osuus koko koulun oppilasmäärästä oli 7 prosenttia. ”Ei se mikään kovin iso osuus ole, kun otetaan huomioon lukioon pääsemisen helppous kunnassamme”, Vihdin lukion rehtori Teuvo Viljamaa totesi lehden haastattelussa.

Routa oli Vihdissä paksumpaa kuin vuosikausiin.

Rehtori arvioi juuri lukioon pääsemisen helppouden olevan syyn opiskelujen keskeyttämiseen.

Lehti uutisoi myös Vihdissä järjestetystä tehostetun viljelyn kurssista. Kurssille osallistui kaikkiaan 80 vihtiläistä. Neljä eri jaksoa käsittävän kurssin teemana oli muun muassa kylvösiemenet, sadonkorjuu ja kasvinsuojelu. Kurssin järjesti Uudenmaan Maatalouskeskus ja Vihdin Maatalousseura.

Luoteis-Uusimaa uutisoi, että puhelinkaapeliin tunkeutunut vesi oli mykistänyt puhelimia kirkonkylässä. Muun muassa Vihdin kunnanviraston puhelinlinjoista oli poikki kokonaan kymmenen. Vaurioituneessa kaapelissa oli yhteensä 30 puhelinliittymää, joista osa toimi ja osa ei. Lehden haastattelema Helsingin Puhelinyhdistyksen Timo Viljakainen totesi, että kevät on puhelinlaitokselle hankalaa aikaa: ”Jos kaapelissa on pienikin, vaikka vain nuppineulan pään kokoinen reikä, vesi tunkeutuu sisälle ja linja menee poikki”. hän totesi.

Vuonna 1985 routa oli Vihdissä paksumpaa kuin vuosikausiin. Huhtikuun lopussa pelloissa oli vielä 35–70 senttimetriä routaa. Syvin routalukema oli Vakilan koetilalla, jossa routa ulottui 83 senttimetrin syvyydelle kynnöspellolla. Vihdissä routamittauspisteitä oli yhteensä noin 50.

Aikojen takaa -palstalla kurkistetaan vanhoihin Luoteis-Uusimaan numeroihin. Tekstin koonnut Aija Pirinen.