Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hervottomia hakkuutähdekasoja Nummelanharjulla – milloin ne korjataan pois?

Kasat omistaa Laania. Haketus tänä syksynä, sitten energiakäyttöön.

Nummelanharjun viimesyksyisen, ison harvennushakkuun tähdekasoja – rankoja ja oksia – on edelleen useassa paikassa, muun muassa lentokentän reunoilla ja ympäröivässä metsässä. Hakkuut Vihdin kunnan omistamalla maalla toteutti Metsänhoitoyhdistys Länsi-Uusimaa. Milloin hakkuutähdekasat korjataan pois?

– Metsänhoitoyhdistys ei korjaa Nummelanharjulla olevia kasoja, kertoo metsäasiantuntija Hannu Hotma Mhy Länsi-Uusimaasta.

Hakkuutähdekasat on välitetty Vapolle, joka on fuusion jälkeen muuttunut Laaniaksi.

– Maanomistaja on siirtänyt omistusoikeiden näistä kasoista Laanialle, joka hoitaa kyseisten kasojen korjuun. Hakkuutähteet kuivuvat normaalisti yhden kesän yli, joten haketus on ajankohtainen tulevana syksynä. Aikataulua on kysytty Vapolta, ja he ovat luvanneet hoitaa kasat pois tämän vuoden puolella.

– Hakkuutähteet haketetaan varastopaikalla ja kuljetetaan käyttöpaikalle. Hakkuutähteistä saatu metsähake menee energiakäyttöön, selvittää Hotma.

Hän toimii Vihdin eteläosan metsäasiantuntina Mhy Länsi-Uusimaassa heinäkuun 2024 loppuun Laura Martikaisen ollessa opintovapaalla.

Kunnan viime syksynä teettämä hakkuu koski kaikkiaan noin 121 hehtaarin aluetta Nummelanharjulla, lentokentän ja normaaliperusviivan ympäristöissä. Alue rajautui valtatie 25:een, Asemantiehen ja Vihdintiehen. Työt kohdistuivat noin 80 hehtaarille.

Harvennuksessa poistettiin noin 30–50 prosenttia puustosta. Tavoitteena oli luoda maisemallisesti parempi mäntyvaltainen virkistysmetsä ja edesauttaaa puiden luontaista kasvua.

Harjulla liikkuu paljon ulkoilijoita, ja hakkuun lopputulos on jakanut mielipiteitä.

Uusi hakkuu on tulossa tänä syksynä Nummelan lentokenttäalueelle, Hiidenvedentien puoleiseen metsikköön tarmonmajan taakse. Kyseessä on avohakkuu alueella, joka on pinta-alaltaan noin 7 600 neliömetriä.

Hakkuun syynä on lentokentän normaali ylläpito. Puiden muodostama este on poistettava, jotta lentokentän itä–länsi -suuntaisen laskeutumiskiitotien 27 käyttö olisi turvallista.

– Lentokentän sivukiitotien lentoturvallisuuden edellyttämät hakkuut päästään toteuttamaan lintujen pesintäkauden päätyttyä, toteaa maanomistajan, Vihdin kunnan tekninen johtaja Matti Kokkinen.