Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihtiin tulee syksyn aikana uusia kiintiöpakolaisia kuuden perheen verran

Syyrialaiset pakolaiset tulevat Vihtiin suoraan Turkissa olevalta pakolaisleiriltä. Ryhmässä on yhteensä 29 henkilöä.

Vihdin kunta on valmistautunut ottamaan kiintiöpakolaisia vastaan 1.10.22 lähtien. Ryhmän tarkka tuloaika riippuu lähtömaan olosuhteista ja matkajärjestelyistä.

– Ryhmä voi saapua Vihtiin useita viikkoja myöhemminkin kuin kunnalle aikaisimmillaan sopiva aika, maahanmuuttokoordinaattori Henri Hallanoro toteaa.

Vihtiin tulee syyrialaisista pakolaisista koostuva ryhmä. Pakolaiset tulevat suoraan Turkissa sijaitsevalta pakolaisleiriltä.

Ryhmässä on 29 henkilöä. Kuuden perheen ryhmässä on vanhempia ja lapsia. Perheiden koko vaihtelee kolmen ja kuuden henkilön välillä. Asuntoasiat hoitaa Vihdin kunta, joka välivuokraa asunnot kiintiöpakolaisille. Ensisijaisesti kiintiöpakolaiset sijoittuvat Nummelan alueelle, kunhan sopivat asunnot löytyvät Nummelasta.

– Heitä ei majoiteta yhteen paikkaan vaan sen mukaan, missä on sopivia asuntoja tarjolla. Jokaiselle perheelle tulee oma asunto, Hallanoro jatkaa.

Suomi on sitoutunut ottamaan tietyn määrän kiintiöpakolaisia vuodessa tietyistä maista. Vuoden 2022 määrä on 1 500 pakolaista. Ely-keskus on neuvotellut kuntien kanssa kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta. Kiintiöpakolaisten tulo Vihtiin perustuu ely-keskuksen ja Vihdin kunnan väliseen sopimukseen vuodelta 2016.

– Edellinen ryhmä Vihtiin tuli vuonna 2018 ja ensimmäinen ryhmä vuonna 2016. Yleensä kiintiöpakolaisryhmiä tulee kuntiin kolmen vuoden välein. Kunnanvaltuuston päätöksen ja ely-keskuksen kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti Vihdin kunta on varautunut ottamaan vastaan vähintään 25 – 30 henkilöä joka kolmas vuosi, Hallanoro valottaa.

Kunta saa jokaisesta alle 7-vuotiaasta kiintiöpakolaisesta laskennallista korvausta valtiolta 6 845 euroa vuodessa ja 7 vuotta täyttäneestä 2 300 vuodessa. Lisäksi valtio korvaa tulkkauksesta kunnalle ja Karviaiselle aiheutuneita kustannuksia, toimeentulotukia sekä ns. sosiaali- ja terveydenhuollon erityiskustannuksia, jotka koskevat vammoja ja terveysongelmia, jotka ovat aiheutuneet ennen pakolaisen Suomeen tuloa. Laskennallisia korvauksia maksetaan kiintiöpakolaisista neljä vuotta ensimmäisestä kotikuntamerkinnästä.

– Kustannuksia aiheutuu toki myös kunnalle, mutta valtion korvaukset ovat merkittäviä, Hallanoro toteaa.

– Aika on pidempi kuin muilla kansainvälistä suojelua saavilla pakolaisilla eli turvapaikanhakijoina maahan tulleilla. Heistä maksetaan laskennallista korvausta kolme vuotta ensimmäisestä kotikuntamerkinnästä. Sosiaali- ja terveydenhuollon erityiskustannuskorvauksia voidaan maksaa jopa 10 vuotta maahantulon jälkeen.

Kiintiöpakolaisten osalta kyse on erilaisesta tilanteesta kuin ukrainalaisten kohdalla. Ukrainan pakolaisista ei makseta samanlaisia korvauksia kunnalle. He ovat vastaanottojärjestelmän piirissä. Kiintiöpakolaiset saavat kuntapaikan, ovat oikeutettuja kunnan palveluihin ja saavat asunnon kunnan puolesta.