Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdissä myydään alkoholia asukasta kohden enemmän kuin Uudellamaalla keskimäärin – kokonaismyynti laskenut aavistuksen

Uudellamaalla eniten alkoholia asukasta kohden myydään Hangossa ja Karkkilassa, vähiten Siuntiossa. Olut on yhä suosituinta.

Vihdissä myydään alkoholia asukasta kohden enemmän kuin Uudellamaalla keskimäärin, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuoden 2021 alkoholin myyntitilastosta. Myynti on myös aavistuksen runsaampaa kuin valtakunnan tasolla keskimäärin.

Vihdissä myytiin viime vuonna sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna 9,3 litraa alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohden. Uudenmaan maakunnassa vastaava luku oli 7,5 litraa ja valtakunnallinen luku 8,1 litraa. Alkoholijuomien tilastoitu myynti koostuu Alkon myymälöiden, päivittäistavarakauppojen ja anniskeluravintoloiden myynnistä.

Vihdin naapurikunnista Karkkilassa sen sijaan myydään alkoholia asukasta kohden selvästi enemmän kuin Uudellamaalla tai valtakunnan tasolla keskimäärin. Karkkilassa myytiin viime vuonna 11,3 litraa sataprosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohden, mikä on toiseksi eniten koko Uudellamaalla. Eniten alkoholijuomia asukasta kohden myytiin Hangossa, 12,9 litraa. Vihtiä edellä Uudenmaan tilastossa on myös Raasepori 9,6 litralla. Lohjalla asukasta kohden myytiin alkoholia 8,7 litraa.

Muista lähikunnista Inkoossa ja Siuntiossa sen sijaan ollaan tilastoissa alle keskiarvojen. Inkoossa alkoholijuomia myytiin 7,2 litraa sataprosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohden. Siuntiossa tilastoitu myynti on vähäisintä koko Uudellamaalla, 3,3 litraa.

Määrällisesti katsottuna eniten alkoholijuomia myytiin vuonna 2021 edellä mainittujen kuntien keskuudessa Lohjalla, 337 000 litraa sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna.

Raaseporissa alkoholijuomia myytiin 227 000 litraa, Vihdissä 223 000 litraa, Hangossa 91 000 litraa, Karkkilassa 84 000 litraa, Inkoossa 33 000 litraa ja Siuntiossa 17 000 litraa.

Alkoholijuomien myynti niin asukasta kohti kuin määrällisesti on laskenut aivan aavistuksen Vihdissä vuoteen 2020 verrattuna. Toissavuonna Vihdissä myytiin 9,4 litraa sataprosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohden. Määrällisesti myynti oli 225 000 litraa sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna. Myös sekä Uudenmaan tasolla että valtakunnallisesti katsoen alkoholin tilastoitu myynti väheni hieman.

Keväällä 2020 alkanut koronapandemia näkyy myös alkoholin myynnin tilastoissa, todetaan THL:n tilastoraportissa. Koronarajoitukset vähensivät voimakkaasti ravintolamyyntiä. Alkoholijuomien hankinta Alkosta ja päivittäistavarakaupoista sen sijaan lisääntyi.

Selvästi suosituimpia niin Vihdissä kuin valtakunnallisesti olivat vuonna 2021 mallasjuomat. Vihdissä, kuten myös Inkoossa, Raaseporissa, Karkkilassa ja Hangossa myytiin toiseksi eniten viinejä ja kolmanneksi eniten juomasekoituksia. Sen sijaan Lohjalla ja Siuntiossa viime vuoden toiseksi suosituimman juoman paikalle nousivat juomasekoitukset. Lohjalla kolmannella paikalla olivat viinit, kun taas Siuntiossa kolmatta paikkaa pitivät siiderit. Alkoholimyyntiin Siuntiossa vaikuttanee se, että kunnassa ei ole lainkaan Alkon myymälää.

Valtakunnan tasolla alkoholin kokonaiskulutus väheni 3,0 prosenttia vuonna 2021 verrattuna vuoteen 2020. Kokonaiskulutuksen väheneminen johtui THL:n raportin mukaan pääosin matkustajatuonnin vähenemisestä. Alkoista ja päivittäistavarakaupoista ostetun alkoholin osuus oli 83 prosenttia kokonaiskulutuksesta.