Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neljänsiä koronarokotuksia otetaan Karviaisen alueella verkkaisesti mutta tasaisesti

Koronavirusta liikkuu nyt runsaasti, hyvä käsi- ja yskimishygienia yhä oleellista.

Neljänsien koronarokotusten tarjoaminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (Thl) viimeisimmän suosituksen mukaan on lähtenyt hyvin käyntiin Perusturvakuntayhtymä Karviaisen alueella. Thl suositteli heinäkuussa, että kunnat alkaisivat tarjota neljänsiä koronarokotuksia laajennetusti heinäkuun lopulla tai viimeistään elokuun alussa.

Karviainen aloitti neljänsien rokotusten tarjoamisen laajennetuille ikäryhmille heinäkuun loppupuolella. Ensimmäisenä rokotusvuoroon tulivat 70–79-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin. Nyt rokotusvuorossa ovat 18–69-vuotiaat, jotka kuuluvat lääketieteellisiin riskiryhmiin. He ovat voineet hakea neljännen rokotuksen 15. elokuuta alkaen. Kolmantena ikäryhmänä rokotusvuoroon tulevat 60–69-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin. He voivat varata ajan neljänteen rokotukseen 25. elokuuta alkaen ja heidän rokottamisensa aloitetaan 1. syyskuuta.

Karviaisen valmiuskoordinaattori Konsta Lehtiranta kertoo, että neljänsien rokotusten ottaminen on verkkaisempaa kolmansiin nähden, mutta ajanvarauksia tulee tasaisesti ja rokotuksia annetaan päivittäin.

Tautia sairastetaan nyt reilusti.

Valmiuskoordinaattori Konsta Lehtiranta

– Tautia sairastetaan nyt reilusti, ja jos on sairastanut koronan ja saanut vähintään kuusi viikkoa ennen sairastumistaan rokotuksen, sairastettu tauti korvaa yhden rokotuksen. Siinä tapauksessa neljättä rokotusta ei tällä hetkellä tarvitse ottaa.

Tartuntataudeista vastaava lääkäri Niko Partanen kertoo, että parhaimman näkemyksen koronatilanteesta saa seuraamalla alueellista sairaalakuormitusta ja viruksen pitoisuuksia jätevesissä. Partasen mukaan jätevesipitoisuudet ovat olleet varsin korkealla tasolla koko kesän ajan, mikä kertoo, että virusta liikkuu yhä runsaasti.

Tehohoidon kuormitus on Partasen mukaan tällä hetkellä vähäistä.

– Kokonaisuudessaan sairaalassa olevien potilaiden määrä on ollut melko tasainen.

Partanen arvelee, että lomakauden päättyminen lisännee koronaviruksen esiintyvyyttä. Hän muistuttaa, että oleellista on edelleen muistaa hyvä käsi- ja yskimishygienia. Laajaa maskisuositusta ei nyt ole, mutta maskia voi käyttää oman harkinnan mukaan.

– Maskia on syytä käyttää esimerkiksi altistuneena tai oireisena, jos joutuu liikkumaan kodin ulkopuolella.

Jos saa koronaan viittaavia oireita, kotona on syytä pysytellä vähintään viiden vuorokauden ajan oireiden alusta.