Pursiainen (kok.), Nieminen (sd.), Lehtiranta (kok.), Granlund (ps.), Kärpikoki (vihr.) ja Nevantausta (vas.): Onko kuntapolitiikka ollut odotusten mukaista?
Vihdin valtuustokauden 2021–25 ensimmäinen vuosi on takana. Luoteis-Uusimaa kysyi kuuden uuden, ensimmäisen kauden valtuutetun ajatuksia: mikä on yllättänyt Vihdin kuntapolitiikassa, mitkä ovat olleet ilon aiheet, entä pettymykset?
Leevi Pursiainen (kok.) sai vaaleissa muhkean äänisaaliin ja nousi heti kunnanhallituksen puheenjohtajaksi.
– Vuosi on ollut todella työntäyteinen tässä tehtävässä; todella paljon työtunteja on mennyt.
Pursiainen naurahtaa yllättyneensä siitä, että on kuullut usein toteamuksen: ”Näin ei ole ennen tehty”.
– Iloa tuottaa, kun saadaan aikaan päätöksiä, jotka vaikuttavat positiivisesti kunnan tulokseen. Sekä se, kun asiakkaat saavat nopeasti myönteisen rakennusluvan ja kuntalaisten palvelut pelaavat.
Vihdin kuntapolitiikka on pääsääntöisesti ollut Pursiaisen odotusten mukaista. Pettynyt hän on kunnallisen päätöksenteon hitauteen ja ”jahmailuun”.
Oletko voinut vaikuttaa päättäjänä tavoitteidesi mukaisesti?
– Aika pitkälle kyllä, vastaa Pursiainen.
Heidi Nieminen (sd.) sai demareista eniten ääniä vaaleissa. Nyt hän on tarkastuslautakunnan puheenjohtaja.
Niemisellä on takana vuosien kokemus kuntapolitiikasta Keski-Suomessa. Ensimmäinen vuosi Vihdin päättäjänä ei yllättänyt.
– Käsiteltävät asiat ovat olleet juuri niitä kuntalaisten arkeen liittyviä asioita, jota kuntapolitiikan pitääkin olla.
– Microsoftin datakeskuksen tuleminen Vihtiin on kaikkien mielestä iloinen asia.
– Pettymys on varmasti se, että en usko meidän tehneen tämän vuoden aikana sellaisia päätöksiä, jotka lisäisivät kunnan vetovoimaa mahdollisten uusien asukkaiden joukossa. Toki uudet koulut ynnä muut ovat tärkeitä, mutta niitä rakentavat kaikki, Nieminen sanoo.
Petri Lehtiranta (kok.) pääsi heti halutulle luottamuspaikalle, elinvoimalautakunnan johtoon.
Maauimala-aktiivi ja joukkorahoittajat petettiin.
Samppa Granlund (ps.)
– Valinta suurimman lautakunnan puheenjohtajaksi oli iso ilon aihe! Vihdin kasvua mahdollistavien kaavojen hyväksymismäärät ovat ilahduttaneet, toki myös Microsoftin tulo kuntaan.
– Ensimmäinen vuosi valtuutettuna on mennyt opetellessa "talon tapoja" ja varsinkin lautakunnan johtamista, mutta olen nauttinut erittäin paljon ja mukavaa on ollut.
Lehtirantaa on yllättänyt keskustelun vähyys valtuustokokouksissa.
– Kaipaisin enemmän mielipiteiden vaihtoa päätöksiä tehdessä. Mitä enemmän olisi keskustelua, sitä paremmin ymmärtäisi toisten ajatuksia.
– Olen myös yllättynyt kuinka paljon johtavat viranhaltijat tekevät töitä!
Pahimmat pettymykset vuoden aikana?
– Päätöksenteossa tehdään liikaa politiikkaa eikä haluta nähdä kunnan etua. Tämä on toki politiikan untuvikon ongelmia. Perehdytys valtuutetun työhön oli kyllä varsin vähäistä, ellei jopa olematonta.
Lehtiranta on mielestään päässyt tuomaan omaa teknistä asiantuntijuuttaan päätöksentekoon erityisesti elinvoimalautakunnassa.
Yksi yllätyksen aihe on projektien etenemisen hitaus, johtuen tietenkin liiallisesta byrokratiasta, sanoo Samppa Granlund (ps.). Hän on elinvoimalautakunnan jäsen.
– Ilon aihe on ollut, että yleinen tahtotila on siirtynyt muistamaan koko Vihdin olemassaolon.
– Pettymyksistä on pakko mainita maauimala ja se, kuinka superaktiivi Matti Harju ja hankkeen joukkorahoittajat petettiin loppusuoralla, sivaltaa Granlund.
Kuntapäättäjänä toimiminen on "aika lailla" vastannut hänen odotuksiaan.
– Paljon on ollut opeteltavaa, jotta pääsen täyteen vauhtiin, mitä tavoitteisiini tulee.
Opettavainen on vuosi ollut, sanoo Essi Kärpijoki (vihr.). Hän on hyvinvointilautakunnan varajäsen.
– Suurimpia ilon aiheita oli Hiidenveden kunnostusrahoituksen jatkuminen ja erityisesti se, että sen jatkamiselle löytyi laaja poliittinen tahto.
– Pahin pettymys oli, ettei valmistelutyötä Helsingin Seudun Liikenteeseen (HSL) liittymiseksi päätetty aloittaa.
Kuntapolitiikka on vastannut Kärpijoen odotuksia.
– Vaikutusmahdollisuudet ovat totta kai rajalliset, mutta olen päässyt tekemään yhteistyötä yli puoluerajojen, mistä olen todella iloinen. Luotan, että saamme hyviä asioita aikaan.
Olen yllättynyt siitä, miten monipuolisista asioista kunnanvaltuusto päättää. Ensimmäinen vuosi on mennyt lähinnä käytännön asioihin tutustuessa, sanoo Hanna Nevantausta (vas.). Hän on ympäristölautakunnan jäsen.
– Ilon aiheita olen löytänyt äänestäjien yhteydenotoista, pätevästä kunnan henkilöstöstä ja päätöksestä tukea Vihdissä toimivaa vähävaraisten ruokajakoterminaalia.
– Pettymyksiä ei ole jäänyt muusta kuin HSL:n liittymisen lykkääntymisestä jälleen.
– Pienenä valtuustoryhmänä emme yksistään voi kovinkaan moneen asiaan vaikuttaa, mutta pyytämällä muita valtuutettuja tueksi saa jotain pientä kuitenkin aina aikaan, tuumii Nevantausta.
Yhteistyö ja tiedonkulku sujuvat oman ryhmän sisällä hyvin, toteavat haastellut. Entä valtuustoryhmien välillä? Ja poliitikkojen ja kunnan viranhaltijoiden välillä?
– Poliittisesti Vihdissä ollaan syvästi ja ehkä pysyvästi niin jakaantuneita, että ryhmien välinen yhteistyö toteutuu osaan ryhmistä hyvin ja osaan ei niin hyvin. Henkilökohtaiset suhteet ovat tärkeitä, niin kuin aina elämässä. Viranhaltijoiden suunnasta tiedonkulku on hyvää, vastaa Heidi Nieminen.
– Riittävän hyvin, mutta ainahan on parantamisen varaa, sanoo Leevi Pursiainen.
– Kuntastrategia oli hyvä esimerkki siitä miten hyvin yhteistyö voi toimia, katsoo Samppa Granlund.
– Yhteistyö on sujunut pääosin oikein hyvin. Tiedonkulussa olisi aina parannettavaa, sanoo Petri Lehtiranta. Hän kertoo tuntevansa paljon valtuutettuja eri poliittisista ryhmistä. Johtavia viranhaltijoita hän on kutsunut kahville keskustelemaan vähän rennommin.
Essi Kärpijoen mielestä kaikki on sujunut hyvin.
– Ryhmäni ja kunnan viranhaltijoiden kesken sujuu hyvin. Toisten valtuustoryhmien kanssa tulee välillä hankalampia tilanteita, kun vastaukset ovat poliitikkomaisen kierteleviä, vastaa Hanna Nevantausta.
16
uutta, ensimmäisen kauden valtuutettua istuu nyt Vihdin kunnanvaltuustossa.