Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainalaisten kokonaismäärä pienentynyt Vihdissä – ukrainalaisia on peruskoulussa noin 20

Vihdin kunnan maahanmuuttokoordinaattori Henri Hallanoro kertoo, että ukrainalaisia on tullut Vihtiin vähitellen lisää. Osa on muuttanut yksityismajoitukseen ja osa puolestaan siirtynyt vastaanottokeskukseen. Yllättävän monet ovat myös palanneet Ukrainaan sodasta huolimatta.

– Tervalammen asukasmäärä on tippunut noin puoleen elokuun alkupuolella, joten ukrainalaisten kokonaismäärä on pienentynyt kunnassa viime viikkoina. Migrin tilastoja emme ole saaneet kesäloma-aikana samalla tavalla kuin aiemmin, joten arvio ukrainalaisten kokonaismäärästä ei ole kovin tarkka. Ukrainalaisia lienee Vihdin alueella yli 100 tällä hetkellä.

Ukrainalaisia on ilmoittautunut kouluun noin 20. ilmoittautumisia on tullut lisää tasaisesti koulun alkamisen jälkeenkin.

Ukrainalaisia lienee Vihdin alueella yli 100 tällä hetkellä.

– Päiväkodeissa olevien määrää on vaikea arvioida. Kesäkaudella päiväkodissa oli lapsia lähinnä Tervalammelta. Syksyllä on tullut joitain ilmoittautumisia eri kotimajoituspaikoista päiväkotiin.

Moni ukrainalaisista kouluikäisistä on aloittanut valmistavan koulun viime viikolla. Alakoulun luokat ovat Nummelan koulussa ja Ojakkalan koulussa. Yläkoulun luokka on Nummelanharjun koulussa. On myös heitä, jotka kävivät koulua jo keväällä Ojakkalassa ja jatkavat nyt.

– Peruskoulun suorittaneilla on mahdollisuus hakea Luksian TUVA -ryhmään eli tutkintoon valmentavaan koulutukseen, johon ukrainalaisilla on ollut mahdollista hakea ilman kielitasovaatimuksia. Iso joukko ukrainalaisia on elokuussa aloittanut tai pian aloittamassa Nummelan Luksian Suomi toisena kielenä – TUVA -ryhmässä. Ryhmässä ei ole yläikärajaa, joten myös muut kuin nuoret voivat opiskella tässä koulutuksessa.

Nummelassa toimivassa alaikäisten majoitusyksikössä on tällä hetkellä 16 nuorta. He ovat pääosin 14 – 17-vuotiaita, mutta heistä vain 8 on ukrainalaisia.

– Ukrainalaisten edellytykset kotoutumiseen ovat erinomaiset mm. koulutustaso ja työkokemus huomioon ottaen. Suurimmalla osalla on tarkoitus palata Ukrainaan heti, kun olosuhteet sen mahdollistavat. Osa aikoo jäädä rakentamaan elämäänsä Suomeen.