Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mistä on kyse? | Sinilevätilanteen voi tarkistaa vesipullolla

Lohjan kaupungin terveystarkastaja Kati Lehtonen suosittelee käyttämään lasitestiä sinilevätilanteen varmistamisessa. Hän muistuttaa, että jos vedessä havaitsee sinilevää, koiria ei saa päästää uimaan eikä vettä tule käyttää saunavetenä. Lohjan kaupungin terveystarkastajan toimialueeseen kuuluvat myös Vihdin ja Karkkilan uimarannat.

Miten lasitesti toimii?

Jos vedessä näkyy vihertävää hippusta, lasitestillä voi katsoa, onko se sinilevää vai jotain muuta kasvillisuutta. Veden täytyy antaa seistä astiassa noin tunnin verran, jotta sinilevä ehtii nousta pintaan. Vaikka testiä sanotaan lasitestiksi, siinä voi käyttää mitä tahansa läpinäkyvää astiaa tai pulloa.

Jotkut saavat oireita vähäisestäkin sinilevämäärästä.

Miten lasitesti tehdään?

Vettä kerätään astiaan pinnasta, missä näkyy hippusta. Hippusta kannattaa yrittää saada astiaan mahdollisimman paljon, jotta sen havaitsee helpommin. Jos hippusta ei näy paljon, kannattaa käyttää isompaa astiaa, jotta sitä saa kerättyä enemmän. Esimerkiksi juomapulloon mahtuu ihan hyvä vesimäärä.

Miksi suosittelette lasitestin tekemistä?

Se on esimerkiksi kiinteistönomistajille helppo testi tehdä, jos ei muuten luota näköhavaintoonsa.

Miten toimitaan, jos lasitestissä näkyy sinilevää?

Silloin kannattaa välttää uimista vedessä. Jotkut saavat oireita vähäisestäkin sinilevämäärästä. Sinilevälajeja on aika paljon ja noin puolet niistä ovat myrkyllisiä. Tilanne voi kuitenkin muuttua päivässä. Sinileviin kannattaa suhtautua yleisesti varoen, koska joukossa voi olla myös myrkyllisiä lajeja.