Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varastoi puuta talveksi, alenna kodin lämpötilaa  –Vihdin kunta julkaisi kotitalouksille vinkkilistan energiansäästötoimista

Elokuun lopulla käynnistyy kansallinen energiansäästökampanja. Vihdin kunta on tämän tiimoilta julkaissut kotitalouksille vinkkilistan energiansäästötoimista. Listauksessa on hyödynnetty muun muassa Motivan vinkkejä. Vinkeillä halutaan kannustaa jokaista tarkastelemaan omaa lämmön ja sähkön kulutusta arjessa. Näin voi säästää kotitalouden energiakustannuksista sekä osallistua yhteisiin energiansäästötalkoisiin.

Sähkö

– Kuluttajan on vaikeaa arvioida sähkön hintakehitystä, eikä ole olemassa yksiselitteistä neuvoa siihen, minkälainen sähkösopimus nyt kannattaisi ottaa. Perinteisesti kotitalouksien sähkösopimukset ovat olleet kiinteähintaisia. Pörssisähkön hinta vaihtelee sähkön kysynnän ja tarjonnan mukaisesti tunneittain. Pörssisähkösopimus voi sopia sellaiseen kotiin, jossa optimoidaan joko automaation avulla tai manuaalisesti sähkön käyttöä matalan kysynnän tunneille.

– Pienennä riippuvuutta ostosähköstä ryhtymällä uusiutuvan sähkön pientuottajaksi aurinkosähköjärjestelmän avulla. Aurinkosähköä voi tuottaa kannattavasti myös taloyhtiössä. Paras sijainti aurinkopaneelille on etelään suuntautuva katto.

– Sammuta kodin sähkölaitteet ja irrota pistokkeet pistorasiasta käytön jälkeen. Valitse aina mahdollisuuksien mukaan energiatehokas laite, esimerkiksi mikro käyttää uunia vähemmän sähköä. Vaihda vanhat laitteet energiatehokkaisiin laitteisiin. Etenkin vanhat jääkaapit, pakastimet, ilmalämpöpumput ja ilmanvaihtokoneet kannattaa vaihtaa uudempiin malleihin. Kodin viihdelaitteet, kuten televisio ja kannettava tietokone eivät tavallisesti ole suuria energiasyöppöjä.

– Varmista, ettei käytössä ole vanhanaikaisia hehkulamppuja. Vaihda tarvittaessa ledeihin.

– nohda ulkolämmittimien käyttö terasseilla tai viherhuoneissa.

Astianpesukoneen käyttö on käsin tiskaamista energiatehokkaampaa.

Lämmitys

– Vaihda öljylämmitys lämpöpumppuun tai useampaa teknologiaa yhdistävään hybridiratkaisuun.

– Investoi energiatehokkuuteen, kuten lämmöneristykseen ja ikkunoiden tiivistykseen. Erilaisilla älykkäillä kodin järjestelmillä voidaan optimoida lämmön ja sähkön käyttöä.

– Varastoi puuta talveksi ja polta ainoastaan kuivaa puuta. Harkitse puulämmitteiseen kotiin varaavaa takkaa tai muita lämmitystä tehostavia lisälaitteita.

– Huolla ja säädä lämmityslaitteet. Muista esimerkiksi puhdistaa ilmalämpöpumpun suodattimet vähintään kerran kuukaudessa.

– Alenna huonelämpötilaa koko kodissa. Lämpötilaa voi alentaa reilusti huoneissa, joissa ei oleskella, kuten kellareissa, varastotiloissa ja vierashuoneissa. Madalla lattialämmityksen lämpötilaa ja sulje mukavuuslämmitys pidempien poissaolojen ajaksi.

Liikkuminen

– Opettele ajamaan autoa taloudellisesti ja aja vain välttämättömät matkat. Tekemällä etätöitä voi vähentää työmatka-ajoa. Alenna ajonopeutta esimerkiksi moottoritiellä.

– Pyri lataamaan sähköautoa silloin, kun sähköä on paljon tarjolla ja kysyntä on matalaa, kuten öisin.

– Valitse vaihtoehtoisia liikkumistapoja – lähikauppaan pääsee pyörällä tai kävellen. Hyödynnä joukkoliikennettä ja kimppakyytejä mahdollisuuksien mukaan.

Lämpimän veden käyttö

– Lyhennä suihkuaikaa, älä lämmitä saunaa usein ja sauno ripeästi. Älä lämmitä uima-altaita tai porealtaita.

– Älä tiskaa astioita juoksevan veden alla. Astianpesukoneen käyttö on käsin tiskaamista energiatehokkaampaa.