Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdissä eniten sähköä kuluu isoihin rakennuksiin ja katuvalaistukseen – keinoja sähkön säästämiseen tarjolla rajallisesti

Vihdin kunnalla eniten sähköä syövät isot rakennukset ja katuvalaistus, omaa tuotantoa aurinkokennoilla.

Tulevaa talvea lähestytään sähkön osalta epävarmoissa olosuhteissa. Sähkön hinta on noussut moninkertaiseksi ja talven osalta sähkön kantaverkkoyhtiö Fingrid kehottaa varautumaan mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin.

Vihdin kunnassa on käyty keskustelua sähkön säästämiseen liittyvistä toimenpiteistä. Käytännön asioissa päätöksiä tekee pääasiassa kunnan Tilapalvelu, joka hallinnoi kunnan rakennuksia. Vihdin kunnan tekninen johtaja Matti Kokkinen kertoo, että kunnan sähkön hankinta on toteutettu järjestelyin, jossa sähkön hinta kiinnitetään etukäteen ja maksetaan aikaisemmin sovittujen hintojen perusteella käytön mukaan. Vihdin kunnalla vuosikulutus on noin 16 600 MWh ja sähkön hankintakustannukset 720 000 euroa. Sähköä käytetään kunnassa kaikkiaan 263 kohteessa.

– Suurimpia sähkönkuluttajia ovat suurimmat rakennuksemme, eli isot koulut, kunnanvirasto sekä terveysasema ja uimahalli, kertoo Kokkinen.

Kiinteistöissä kuluu sähköä ilmanvaihtoon, valaistuksen ja ateriatuotantoon niillä kouluilla, joissa on ruoan valmistuskeittiöt. Valmistuskeittiöt löytyvät Nummelanharjun koululta, Kuoppanummen koululta, Otalammen koululta ja Vihdin kirkonkylän koulukeskukselta eli VIHKOlta. Pienemmissä kouluissa ja päiväkodeissa on jakelukeittiöt, joissa sähkönkulutus ei Kokkisen mukaan ole kovin merkittävää. Lisäksi sähköä kuluu katujen ja muiden yleisten alueiden valaistukseen.

Suurimpia sähkönkuluttajia ovat suurimmat rakennuksemme.

Tekninen johtaja Matti Kokkinen

– Se, että valaisimia on muutettu LED-polttimoille on pienentänyt yleisten alueiden valaistuksen sähkönkulutusta.

Keinoja sähkön säästämiseksi on Kokkisen mukaan rajallinen määrä.

– Esimerkiksi koulujen ja päiväkotien ilmanvaihto on välttämättä pidettävä jatkuvasti päällä hyvän sisäilman turvaamiseksi.

Katuvalaistuksen osalta säästöä voisi hakea sammuttamalla katuvalot, mutta Kokkinen toteaa tämän olevan kaksipiippuinen säästötapa.

– Ilkivaltakustannukset ovat kääntäen verrannolliset katuvalojen käyttöaikoihin, hän sanoo.

Kokkinen kertoo, että kunta on verkkaiseen mutta tasaiseen tahtiin uusimassa kaikkien kunnan sähkönkäyttöpaikkojen keskuksia. Samalla uudistetaan muun muassa katuvalojen ohjaustapaa pelkästä kalenterikellosta myös valoisuuden perusteella toimivaksi. – Katuvalot saadaan sammumaan heti, kun valaistusta ei enää tarvita.

Vihdillä on lisäksi pientä omaa sähköntuotantoa, sillä neljässä kunnan rakennuksista on aurinkokennoja. Kokkisen mukaan järjestelmiä tullaan toteuttamaan lisää ajan myötä.

Sähkön kantaverkkoyhtiö Fingrid julkaisi maanantaina 22. elokuuta ensimmäisen arvion sähkön riittävyydestä tulevana talvena. Arvion mukaan talven sähkön riittävyyteen liittyy useita epävarmuustekijöitä ja maassa on hyvä varautua mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin.

Sähkön saatavuuteen aiheuttaa epävarmuutta Ukrainan sota ja energiamarkkinoiden poikkeuksellinen tilanne. Fingridin johtaja Tuomas Rauhala kertoo tiedotteessa, että mikäli sähköpula syntyisi, sähkön kulutusta rajoitettaisiin maassa tilapäisesti. Käytännössä sähkökatkoja kierrätettäisiin alueittain kahden tunnin jaksoina, kunnes sähköpulatilanne olisi ohi.