Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Millä koulutuksella voi hakea kunnanjohtajaksi? Vihtiä johtaa maisteri, Siuntiota LVI-insinööri – monipuolisuus on kuntajohtajalle valttia

Länsi-Uudenmaan alueen kunnanjohtajat kertovat omasta koulutustaustastaan.

Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola, Hallintotieteiden maisteri

Aloitin Vihdissä ensin vt. kunnanjohtajana marraskuussa 2018 ja kunnanjohtajana tammikuussa 2019. Sitä ennen toimin Vihdissä talousjohtajana. Olen koulutukseltani Hallintotieteiden maisteri. Pääaineeni oli kunnallistalous. Koen, että varsinaisesta kunnallisalan koulutuksesta, kuten myös kunnallistalouden osaamisesta, on ollut todella paljon hyötyä. Tällä hetkellä kunnat ovat suuressa taloudellisessa murroksessa sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyessä hyvinvointialueille ja kuntien tulopohjan kaventuessa, joten talousosaaminen auttaa tehtävän hoitamisessa. Olen tehnyt työhön liittyviä lisäkoulutuksia, esimerkiksi kunnallisjohdon koulutusohjelman FCG:n kautta. Näinä aikoina koronan muuttamassa arjessa työssä tulee yhä tärkeämmäksi henkilöstöjohtaminen.

Karkkilan kaupunginjohtaja Tuija Telén, Diplomi-insinööri

Aloitin Karkkilan kaupunginjohtajan virassa elokuun lopulla 2018. Edeltävä työni oli Tampereen kaupungin yritys- ja yhteiskuntasuhdejohtajana. Koulutukseltani olen diplomi-insinööri. Pääaineeni olivat sähkövoimatekniikka ja kv. markkinointi, sivuaineeni turvallisuusjohtaminen ja viestintä. Opiskelin 2010-luvulla työn ohessa MIT:ssä (Boston, USA) elinkeino- ja innovaatiojohtamista. Koen, että koulutukseni on tuonut varsin hyvän pohjan kaupunginjohtajan työhön, erityisesti johtamisen ja viestinnän osalta. Erittäin tärkeä ’koulu’ tähän virkaan on ollut Tampereen kaupungilla yli kymmenen vuoden aikana saamani oppi. Lisäkoulutuksena itselleni olisi varmasti hyötyä erityisesti kunnan toimintaa säätelevien lakien ja säädösten opiskelusta, mitä olenkin tehnyt aktiivisesti harrastusmielessä. Toki aina on hyvä päivittää osaamista laajemminkin, uskon vahvasti osaamisen jatkuvaan kehittämiseen.

Siuntion kunnanjohtaja Juha-Pekka Isotupa, LVI-insinööri

Olen toiminut Siuntion kunnanjohtajana vuodesta 2009. Sitä ennen toimin vuoden ajan teknisenä johtajana ja ennen sitä kansainvälisen suomalaisen yhtiön toimitusjohtajana. Olen alkuperäiseltä koulutukseltani LVI-insinööri. Lisäksi olen työurani aikana suorittanut erinäisiä johtamisen tutkintoja ja useita täydennyskoulutuksia. Katsoisin, että peruskoulutus antaa eväät työelämän alkutaipaleelle, mutta johtaminen vaatii elämän- ja työkokemusta ja sosiaalisia taitoja sekä jatkuvaa kouluttaumista työn ohessa. Johtavassa asemassa oleva tarvitsee muun muassa vahvaa taloudellisten asioiden ymmärrystä ja kunnassa hallinnollis-juridista ymmärrystä. Myös viestintä on vahva osa johtamista.

Raaseporin kaupunginjohtaja Petra Theman, Valtiotieteiden maisteri

Olen toiminut Raaseporin kaupunginjohtajana heinäkuun alusta 2022 alkaen. Ennen sitä työskentelin lähetystöneuvoksena, diplomaattina ulkoministeriössä. Alkuperäiseltä koulutukseltani olen Valtiotieteiden maisteri Åbo Akademista. Koulutus soveltuu erittäin hyvin kaupunginjohtajan työhön. Valtiotieteiden maisterilla on valitsemastaan erikoistumislinjasta huolimatta aina käsitys julkishallinnon toiminnoista ja merkityksestä, demokraattisesta päätöksentekojärjestelmästä ja yhteiskunnallisesti tärkeistä asioista. Työ on poikkeuksellisen monipuolista ja siksi koen että kaikesta, hieman oudommastakin, on hyötyä, kuten esimerkiksi kuvataidelukion käymisestä ja teknisen piirtämisen ymmärtämisestä.

Inkoon kunnanjohtaja Robert Nyman, Liikuntatieteiden maisteri

Aloitin Inkoon kunnanjohtajana toukokuussa 2018. Työskentelin aiemmin sivistystoimenjohtajana kahdessa eri kunnassa. Olen koulutukseltani Liikuntatieteiden maisteri. Koulutusohjelma oli monipuolinen, mutta varsinkin eri ihmistyyppien tunnistaminen, ohjaaminen ja kannustaminen korostuivat opinnoissa. Tämän koin äärimmäisen hyväksi, ja sosiaaliset taidot kehittyivät hyvin paljon teorian ja toiminnan yhdistävissä opinnoissa. Luin laajana sivuaineena psykologiaa, joka mielestäni täydensi hyvin kokonaisnäkemystäni. Jos en itse olisi ollut taloudellisesti valveutunut ja kiinnostunut muun muassa sijoittamisesta ja kiinteistökehittämisestä, tämä osaaminen olisi ollut tarpeellista saada muista opinnoista, sillä liikunnan opinnoista sitä ei tullut.