Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Yrittäjä tutuksi | Vuorenpeikon pajan yrittäjälle Simo Oksalle työn parhaita puolia on keksimisen ja kehittymisen ilo

Kuinka kauan olet toiminut yrittäjänä?

– Olen toiminut yrittäjänä nyt 10 vuotta.

Miksi päätit ryhtyä yrittäjäksi?

– En ole koskaan ollut varsinaisissa palkkatöissä, vaan ryhdyin suoraan opiskelijasta yrittäjäksi. Pienimuotoisen sepän pajan pyörittämisessä on siinä mielessä paljon vapautta, että toiminnasta voi helposti tehdä oman näköistä. Ala tarjoaa myös mukavassa suhteessa luovuutta niin suunnittelussa kuin toteutuksessa.

Millaiset ovat työaikasi?

– Kun mikään ulkopuolinen ei häiritse toimintaani, työaika asettuu kello 12–21 väliin pajalle. Suuriin poikkeus tähän aikatauluun on markkinakierto. Saatan joutua lähtemään kello 7 aikaan markkinoille, jos tapahtuma on aikainen tai kaukana.

Mitä teet yleensä ensimmäisenä, kun aloitat päivän työt?

Toiminnasta voi helposti tehdä oman näköistä.

Yrittäjä Simo Oksa

– Varsinaisesti aamuni alkaa koirien ulkoilutuksella, jolloin yleensä suunnittelen mitä päivä tulee pitämään sisällään. Myös mahdolliset paperityöt hoidetaan aamusta. Kun pääsemme pajalle, päivä alkaa yleensä ahjon sytyttämisellä, jos meillä ei ole siksi päiväksi suunniteltu muita työtehtäviä.

Mitä kaikkea työpäiväsi pitää sisällään?

– Päivät ovat hyvin vaihtelevia. Pajan huolto ja kunnossapito vie oman aikansa. Varsinainen työ pitää sisällään takomista, valamista, hitsaamista, poraamista, hiomista, plasmaleikkausta, juottamista, niittaamista, pintakäsittelyä ja valmiiden tavaroiden varastointia. Pyrimme tekemään esimerkiksi pajan valutyöt yhtenä kolmen viikon jaksona vuodessa. Samoin teemme eri takotuotteita yleensä vuoden tarpeet kerrallaan kevättalven aikaan. Jos pajalla on tilaustöitä, keskitymme niihin. Markkinapäivät ovat tietysti luku erikseen.

Ehditkö pitää taukoja?

– Käytäntö on vaihdellut vuosien mittaan ja riippuu myös työtehtävästä. Ainut varma asia on, ettei taukoja pidetä kellon mukaan.

Mitä teet yleensä viimeiseksi ennen kuin lopetat päivän työt?

– Tässä on pari osaa. Ensin on varsinainen töiden viimeistely, esimerkiksi pintakäsittely on järkevintä tehdä viimeiseksi. Tämän jälkeen pidetään huolta siitä, että kaikki työkoneet on sammutettu. Sitten on hyvä vielä tehdä loppuvenyttely.

Miten pidät huolta omasta jaksamisestasi?

– Lyhyesti ottaen pitää osata ennakoida työn määrää ja mitoittaa toiminta oman jaksamisen pohjalta.

Mikä on työssäsi parasta?

– Vapaus päättää niin työajoista, valmistettavista tuotteista kuin vapaapäivistä sekä ainainen keksimisen ja kehittymisen ilo.

Mikä yrittämisessä on haastavinta?

– Tässä työssä tavaran tekeminen on helppoa, mutta myyminen työlästä.

Yrittäjä tutuksi -juttusarjassa tutustutaan vihtiläisiin ja karkkilalaisiin yrittäjiin. Tällä kertaa vastausvuorossa on Vuorenpeikon Pajan yrittäjä Simo Oksa.