OX2 haluaa vuokrata maita vihtiläisiltä maanomistajilta 60 vuodeksi aurinkovoimakäyttöön. Hanke olisi useita kymmeniä hehtaareita.
Oinasjoen peltoaukealle Porintien varteen kartoitetaan parhaillaan suuren mittaluokan aurinkovoimalaitosta. Peltoalueella on useita eri maanomistajia. Kyse on Kaukoilan – Veikkolan kartanon – Hynnälän – Kuuselan – Oravalan pelloista.
Kuuselan tilan isäntä, Vihdin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eerikki Viljanen kertoo, että maanomistajiin on otettu yhteyttä ja energia-alan yritys OX2 pyrkii vuokraamaan maita 60 vuodeksi aurinkovoimakäyttöön.
– Meitä suunnitelmat sivuavat vain muutaman hehtaarin osalta, mutta koko hanke olisi useita kymmeniä hehtaareita.
– En tunne kenttää kovin hyvin ja vielä on paljon avoimia kysymyksiä. Selvitämme asioita rauhassa ja katsomme mitä hanke voisi käytännössä tarkoittaa. Hanke jakaa kylän asukkaita. Osa ajattelee, että on hienoa saada päästötöntä sähköä ja toiset, että hanke pilaa maiseman. Molemmat laidat ovat edustettuna.
Viljasen mielestä kiinnostus aurinkovoiman rakentamiseen Vihtiin on kunnan kannalta hieno asia:
Olemme alustavassa kartoituksessa tunnistaneet alueelta aurinkovoimalle potentiaalisia alueita.
Projektipäällikkö Kirsi Koivunen OX2 -yrityksestä.
– Emme ole tässäkään mikään takapajula, vaan muutoksen keskiössä. Aurinkovoimalat ovat pinnalla ja sijoittajien kiinnostus niihin todella suurta. Maailmalla energiamurrokseen liittyy lieveilmiönä ns. land grabbing eli maiden varailua tai haalintaa. Tämä pitää tiedostaa ja olla jatkokeskusteluissa tältäkin osin tarkkana.
Vihti valikoitui yrityksen paikaksi, koska alueella on riittävän kokoisia, rakennettavuudeltaan suotuisia alueita, joille on mahdollista toteuttaa sähköverkkoliityntä hankealueelle lähietäisyydelle. Aurinkovoimahankkeiden suunnittelu ja luvitus kestää tyypillisesti vähintään 2 – 3 vuotta ja rakentaminen noin vuoden.
Projektipäällikkö Kirsi Koivunen OX2 -nimisestä energia-alan yrityksestä kertoo, että Vihdissä on potentiaalia:
– Olemme alustavassa kartoituksessa tunnistaneet alueelta aurinkovoimalle potentiaalisia alueita. Hankkeiden koko ja sijoittuminen määrittyvät maanomistajien kanssa käytävien neuvotteluiden ja tarkempien selvitysten jälkeen. Maanomistajilla on kiinnostusta aiheeseen liittyen. Korvaukset ovat maanomistajien kanssa sovittavaa luottamuksellista tietoa.
Ensimmäisessä vaiheessa kartoitetaan mahdollisesti aurinkovoimalle soveltuvia alueita laajemmin.
– Näiden alueiden käytöstä keskustellaan maanomistajien kanssa. Maanomistajien halu lähteä kehittämään aluetta aurinkovoimakäyttöön on edellytys hankkeen suunnittelulle, eli vain alueita, joista on maanomistajien kanssa sovittu, voidaan sisällyttää hankealueeseen. Tämän jälkeen voidaan aloittaa tarkempi tekninen suunnittelu, ympäristöselvitykset ja lupamenettelyt. Näiden valmistumisen jälkeen voidaan toteuttaa tarvittavat hankinnat ja aloittaa hankkeen rakentaminen, Koivunen valottaa.
Tuotantomäärä tarkentuu maanomistajaneuvotteluiden ja teknisen suunnittelun jälkeen. Sähköverkkoliityntä voidaan totuttaa joko valtakunnalliseen tai alueelliseen sähköverkkoon.
– Aurinkovoima on paikallisesti tuotettua uusiutuvaa energiaa, joka parantaa energiaomavaraisuutta. Haluamme olla lisäämässä uusiutuvaa energiantuotantoa ja aurinkovoima on tällainen potentiaalinen energiantuotantomuoto, Koivunen toteaa.
Suomessa ei ole kattavaa lainsäädäntöä aurinkovoimahankkeiden lupaprosessille. Tarvittavat lupamenettelyt määritetään hankekohtaisesti kunnan ja alueellisten viranomaisten kanssa.