Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

In memoriam | Pekka Vähäsarja oli Vihdin Kameraseuran kantava voima

Vihdin Kameraseuran pitkäaikainen puheenjohtaja ja kunniapuheenjohtaja Pekka Vähäsarja menehtyi 26.7.2022 Tampereen keskussairaalassa, mökillä saamansa äkillisen sairauskohtauksen jälkeen 77-vuotiaana. Hän oli syntynyt Lohjalla 10.10.1944.

On vaikea kuvitella Vihdin Kameraseuraa ilman Pekka Vähäsarjaa, sillä niin kantava voima hän oli ja monessa mukana. Pekka nousi seuran hallitukseen vuoden 1989 alussa ja valittiin varapuheenjohtajaksi 1990. Puheenjohtajana hän toimi 10 vuotta vuosina 1999–2008. Pekka pyysi eroa vakavan sairauden vuoksi, jonka hän lopulta voitti. Sittemmin Pekka johti kunniapuheenjohtajana seuran sääntömääräiset kokoukset vankalla kokemuksella.

Pekan saamat tunnustukset kertovat hänen merkittävästä panoksestaan Vihdin Kameraseurassa. Hänelle luovutettiin Suomen Kameraseurojen Liitto ry:n hopeinen ansiomerkki 2006 ja kultainen ansiomerkki 2012 hänen ”merkittävistä ansioistaan ja pyyteettömästä työstä Vihdin Kameraseuran hyväksi”. Elli ja Artturi Hiidenheimon säätiö myönsi hänelle 2000 euron stipendin tunnustuksena ”Vihdin Kameraseuran hyväksi tehdystä työstä” 2011.

Pekka kuvasi paljon Vihtiä, sen maisemia ja elinkeinoja. Hän kuvasi ja kokosi myös Vihdin Kameraseuran historiaa ja laati seuran historiikin 2010. Seura teki Pekan puheenjohtajakaudella Vihdin kunnan kanssa paljon yhteistyötä, jossa Pekka oli aktiivisesti mukana, esimerkkinä Vihti 500 vuotta kirjan kuvaukset 2005–07. Yhteistyötä oli myös monien paikallisten yhdistysten kanssa. Pekan merkittävällä myötävaikutuksella syntyi mm. useita kalentereita, esimerkiksi yhdessä Paavo Hacklinin kanssa Vihti 500 juhlavuoden ”poikakalenteri”, jossa esiteltiin ikääntyneitä vihtiläisiä eri kyliltä. Vuonna 2012 tehtiin vastaava kalenteri naisista. Pekka Vähäsarjan kaudella Vihdin Kameraseura voitti SKSL:n teemanäyttelyssä menestyneimmän seuran kunniakirjan 2006.

Pekka jakoi auliisti laajaa valokuvauksen osaamistaan ja kokemustaan.

Pekka jakoi auliisti laajaa valokuvauksen osaamistaan ja kokemustaan, ja oli mukana järjestämässä valokuvauksen opetusta. Hän kertoi tarinoita kuvauskeikoilta ja oli aina kannustava, kuunteleva ja iloinen. Pekka oli pyyteettömästi siellä missä tarvittiin: mm. tuomaroimassa kuvia sekä ripustamassa ja purkamassa lukemattomia näyttelyitä. Pyyteetön ja lojaali hän oli myös ystävänä.

Pekka aloitti valokuvauksen harrastamisen vakavissaan työpaikkansa HPY:n kameraseurassa. Hän oli talossa teknisenä suunnittelijana. Pekka oli myös pitkään oman taloyhtiönsä jämäkkä isännöitsijä.

Rakkain paikka Pekalle oli kesämökki, josta hän nautti viimeisiin hetkiinsä asti puuhaillen, saunoen ja rentoutuen yhdessä elämänkumppaninsa Lailan kanssa. Vain muutamaa viikkoa ennen kuolemaansa Pekka ehti rakentaa mökkirantaan uuden komean laiturin.

Pekkaa jäivät kaipaamaan lapset Julia, Juha ja Jorma, lastenlapset, muut läheiset, monet ystävät ja tuttavat, sekä Vihdin Kameraseura.

Heli Ilaskari

Kirjoittaja on Pekan ystävä ja Vihdin Kameraseuran jäsen

Mikko Meriluoto

Vihdin Kameraseuran puheenjohtaja