Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Rosk’n Rollin toiminnalle laskettiin hiilijalanjälki

Rosk’n Rollin toiminnalle on laskettu hiilijalanjälki vuoden 2021 osalta, tiedottaa Rosk´n Roll. Hiilijalanjälkilaskennan perusteella Rosk’n Rollin toiminnalla torjutaan merkittävästi ilmastopäästöjä.

Hiilijalanjäljellä kuvataan kasvihuonekaasupäästöjä sekä päästöhyvityksiä. Tulokset kertovat Rosk’n Rollin toimialueella, Länsi- ja Itä-Uudellamaalla, asumisessa ja kuntien palvelutuotannossa syntyvien jätteiden keräyksestä ja käsittelystä aiheutuneista ilmastovaikutuksista. Laskennan toteutti LCA Consulting ja siinä on huomioitu mahdollisimman kattavasti vuoden 2021 ajalta kaikki päästöt ja hyvitykset jätteen keräyksestä ja vastaanotosta aina jätteen hyödyntämiseen saakka.

Tulosten mukaan suurimmat päästöt, 43 prosenttia kokonaispäästöistä, aiheutuvat erilliskerätyn sekajätteen käsittelystä eli käytännössä sekajätteen poltosta. Toisaalta tästä saadaan myös merkittävät päästöhyvitykset, kun poltossa saatu energia hyödynnetään sähköenergiana ja lämpönä ja sillä pystytään korvaamaan fossiilisia polttoaineita.

Toiseksi suurimmat päästöt, 25 prosenttia kokonaispäästöistä, aiheutuvat jätetäyttöjen ylläpidosta.

– Päästöjä on vähennetty sulkemalla vanhoja kaatopaikkoja. Käytössä oleville jätetäytöille ei enää juurikaan jätettä mene, mutta aiemmin kerätyistä jätemassoista syntyy metaanipäästöjä vielä pitkään. Pyrimme keräämään ja hyödyntämään syntyvää metaania mahdollisimman tehokkaasti, ja näin hillitsemään ilmastopäästöjä, kertoo Rosk’n Rollin laatu- ja ympäristöpäällikkö Katariina Lossi tiedotteessa.

Kolmanneksi suurimmaksi päästölähteeksi, 20 prosenttia kokonaispäästöistä, kohoaa jäteasemille ja jätekeskuksiin tuotujen jätteiden käsittely. Eri jätelajien materiaalihyödyntämisen eli kierrättämisen ansiosta päästöhyvitykset nousevat jopa päästöjä suuremmiksi, eli toiminta on ilmastokuormitusta vähentävää.

Jätteen keräyksestä ja kuljetuksesta aiheutuu vain 3 prosenttia jätehuollon kokonaispäästöistä.

Osaan päästöistä jäteyhtiö pystyy itse vaikuttamaan, mutta ulkopuolisten toimijoiden osuus kokonaishiilijalanjäljestä on tiedotteen mukaan noin 70 prosenttia.

– Kuljetus- ja kaatopaikkapäästöjen vähentämisen lisäksi vähennämme ilmastovaikutusta muun muassa ostamalla päästötöntä sähköä ja tuottamalla aurinkosähköä toimipisteidemme käyttöön, toteaa Lossi.

– Teemme aktiivisesti töitä ympäristön puolesta, myös muuten kuin ilmastopäästöjen osalta. Seuraamme ympäristövaikutuksiamme jatkuvasti esimerkiksi tarkkailemalla alueiden vesiä sekä kaatopaikkakaasuja. Edistämme jätemateriaalien kierrätystä tuomalla yhteen eri toimijoita – jätemateriaalien tuottajia ja hyödyntäjiä, tarjoamalla jäteneuvontaa monin eri tavoin ja kehittämällä palveluitamme, jotta asiakkaamme voisivat toimia mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Ympäristötyö on kuitenkin kestävyyslaji, jossa tarvitaan kaikkien panosta, Katariina Lossi summaa.