Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nummelassa järjestetään saattohoidon vapaaehtoisten starttikoulutus lokakuussa

Nummelan vuodeosastolla toimii saattohoidon vapaaehtoisia. He ovat kaikki käyneet Lohtua läsnäolosta -hankkeen koulutuksen.

Nummelan terveysaseman vuodeosastolla on aktiivista saattohoidon vapaaehtoistoimintaa. Vapaaehtoiset ovat käyneet Lohtua läsnäolosta -hankkeen järjestämän saattohoidon vapaaehtoisten starttikoulutuksen. Hanke on myös valmentanut vuodeosaston henkilökuntaa vapaaehtoistoiminnan käynnistämisessä. Lohtua läsnäolosta -hanke luovutti Nummelan terveysaseman vuodeosastolle tunnustuksen esimerkillisestä toiminnasta saattohoidon vapaaehtoistoiminnan kehittämiseksi.

Saattohoidon vapaaehtoisille järjestettävään kahden illan starttikoulutukseen voi ilmoittautua, jos tämänkaltainen vapaaehtoistoiminta kiinnostaa. Saattohoidon vapaaehtoisena toimiminen ei edellytä sosiaali- ja terveysalan tai hoitoalan koulutusta tai kokemusta. Tavallisen ihmisen tiedot ja taidot riittävät. Saattohoidon vapaaehtoiset haastatellaan starttikoulutuksen jälkeen ennen kuin he voivat aloittaa vapaaehtoisena vanhuksen vierellä.

Saattohoidon vapaaehtoisen tärkein tehtävä on viettää kiireetöntä aikaa yksinäisen vanhuksen tukena.

– Hän voi istua vanhuksen vierellä, olla kiireettä läsnä, antaa vanhukselle aikaa, kuunnella, pitää kädestä, koskettaa. Voi riittää, että vapaaehtoinen vain istuu hiljaa vierellä. Tärkeää on kuunnella vanhuksen toiveita, kunnioittaa hänen vakaumustaan ja toimia vanhuksen voimavarojen mukaan, kertoo vanhustyön asiantuntija, geronomi Ritva Pihlaja.

Jos vanhus haluaa ja jaksaa, saattohoidon vapaaehtoinen voi esimerkiksi katsella hänen kanssaan valokuvia, lukea päivän lehteä tai kirjaa, kirjoittaa mitä vanhus toivoo, katsella televisiota, kuunnella radiota tai ulkoilla yhdessä vanhuksen kanssa, keskustella yhteiskunnallisista tai hengellisistä asioista tai historian tapahtumista, rasvata käsiä tai jalkoja.

– Kuunteleminen on puhumista tärkeämpää ja aito läsnäolo on tekemistä ja suorittamista tärkeämpää. Saattohoidon vapaaehtoinen ei tee hoiva- ja hoitotyötä, eikä hän korvaa hoiva- ja hoitotyöhön koulutettuja ammattilaisia, Pihlaja muistuttaa.

Saattohoidon vapaaehtoisena voi toimia eri tavoin. Saattohoidon vapaaehtoinen voi saattaa vanhusta pidemmän aikaa.

– Vanhus voi olla yksinäinen ja kaivata toisen ihmisen seuraa. Vanhukselle ei tässä vaiheessa ole vielä tehty saattohoitopäätöstä. Vapaaehtoistoiminta muistuttaa tällöin ystävätoimintaa.

– Toinen vaihtoehto on, että saattohoidon vapaaehtoinen tulee hoitajien kutsumana paikalle vasta aivan vanhuksen elämän viimeisinä päivinä. Tällaisessa tilanteessa vanhuksen arvioitu elinaika ei ole enää kovin pitkä, ja vapaaehtoinen viettää lyhyemmän ja usein myös intensiivisemmän jakson vanhuksen vierellä. Tämä jakso voi vaihdella muutamasta päivästä muutamiin viikkoihin, Pihlaja valottaa.

Kaksi edellä kuvattua tapaa voi myös yhdistää:

– Silloin saattohoidon vapaaehtoinen käy tapaamassa säännöllisesti pitkäaikaista vanhusystävää ja toimii tukena myös toiselle, jo saattohoitovaiheessa olevalle vanhukselle. Saattohoidon vapaaehtoisena voi toimia myös yöaikaan, Pihlaja sanoo.

Seuraava saattohoidon vapaaehtoisten starttikoulutus järjestetään Nummelassa lokakuun 2022 lopussa. Kaksi iltaa kestävä koulutus järjestetään Vihdin pääkirjastossa Nummelassa maanantaina 24.10.22 kello 17.00 – 19.30 ja maanantaina 31.10.22 kello 17.00 – 19.30. Koulutukseen voi ilmoittautua osoitteessa www.lohtualasnaolosta.fi/koulutukset.