Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma | Vihdin seurakuntavaaleissa politiikka läsnä –  Jaossa 27 kirkkovaltuutetun paikkaa

Seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyy tulevana torstaina 15. syyskuuta. Marraskuun vaaleissa on Vihdissä jaossa 27 kirkkovaltuutetun paikkaa.

Vihdin seurakunnan kirkkovaltuuston koko kutistuu nykyisestä 33:sta kuudella, koska seurakunnan jäsenmäärä on pudonnut alle 20 000:n.

Vaalien asetelmat selviävät lopullisesti vasta, kun ehdokaslistat jätetään. Nyt on jo selvää, että puoluepolitiikka on läsnä näissäkin seurakuntavaaleissa.

Vihdin "peruskirkkoväki" hakee radikaalia muutosta ja tavoittelee Rohkeasti huomiseen -listallaan sitä, että vahva puoluesidonnaispohja hajoaisi: että ehdokkaita olisi yli puoluerajojen. Perustana on Vihdin seurakunnan Huomiseen -uudistumisohjelma, joka pyrkii aktivoimaan tavallisia seurakuntalaisia.

Saa nähdä, kelpaako tämä avarakatseisempi linja niille ehdokkaille, jotka kokevat olevansa konservatiivisempia ja korkeakirkollisempia. Tuleeko esimerkiksi herännäis- ja perusssuomalaistaustaisille ehdokkaille oma listansa?

Joka tapauksessa vaaleissa ovat mukana Sosialidemokraatit ja vihreät -yhteislista, keskustan Keskiryhmä -lista ja kokoomustaustainen Seurakunta arkielämän keskellä -lista.

Demarit ja keskusta pitävät äänestäjän kannalta reiluna, että listan nimestä voi päätellä aatesuunnan. Aivan oikein. Ne antavat ymmärtää, että kokoomus haluaa jostain syystä piiloutua mystisen nimen taakse. Näinkin voi ajatella.

Moni seurakuntavaaliehdokas on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Eikä ehdokkaalta vaaditakaan minkään puolueen jäsenyyttä, mutta oman listansa tai ryhmänsä tavoitteet hänen tulee allekirjoittaa.

Vihdin seurakuntavaaleissa 2018 oli viisi ehdokaslistaa. Paikkamäärältään suurimpana säilyi Kotiseurakunnan parhaaksi – poliittisesti sitoutumaton -ryhmä eli "peruskirkkoväen" ryhmä. Eniten paikkojaan lisäsi Sosialidemokraatit ja sitoutumattomat -ryhmä. Keskustan Keskiryhmä ja kokoomustaustainen Seurakunta arkielämän keskellä ryhmä saivat suunnilleen samat paikkamäärät kuin demaritkin.

Vihtijärven oma Kappeli keskellä kylää -lista sai tuolloin yhden paikan. Nytkin Vihtijärven lista on tulossa, ilmeisesti vaaliliitossa isomman listan kanssa.

Kahdeksan vuotta sitten Vihdin seurakuntavaaleissa oli kuudeskin ehdokaslista, Vasemmistoliiton ja vihreiden.

Nyt vihreät ovat demarien kelkassa. Vasemmistoliitto on kysellyt omiensa joukosta seurakuntavaaliehdokkaita, mutta ongelmana on se, että ei tahdo löytyä kirkkoon kuuluvia.

Kirkkovaltuustoon valittavat luottamushenkilöt päättävät monista keskeisistä seurakunnan asioista: esimerkiksi seurakunnan kirkollisveroprosentista, talousarvioista, monista työntekijävalinnoista ja tilojen käytöstä. Jos pääsee kirkkoneuvosoton, on seurakunnallisen vallan ytimessä.

Erityisesti tila-asiat ovat kuumentaneet tunteita Vihdin seurakunnassa viime vuosina. Käyttökiellossa ollut ja jo purkutuomionkin saanut kirkonkylän seurakuntatalo on nyt noussut kuin feenikslintu tuhkasta: se on juuri otettu uudelleen käyttöön.

Uuden siunauskappelin rakentaminen puretun tilalle ottaa koville: vuosia valmistellut suunnitelmat pannaan uusiksi, koska muuten tulisi liian kalliiksi.

Vaalipäivä on sunnuntai 20.11. ja ennakkoäänestys 8.–12.11.