Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdin kunta etsii alueita uusiksi maankaatopaikoiksi – Höytiönnummen maankaatopaikan laajennus työn alla

Höytiönnummen maankaatopaikka on suljettuna, mutta se avataan uudelleen.

Vihdin kunta selvityttää tulevat mahdolliset maankaatopaikat. Tavoitteena on löytää Vihdistä 2–5 paikkaa, jotka soveltuvat puhtaiden ylijäämämassojen vastaanottoon.

Kunnan tekninen johtaja Matti Kokkinen on tilannut Afry Finland Oy:ltä selvityksen mahdollisista maankaatopaikoista 24 190 eurolla. Selvityksen on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä.

– Ylijäämämassoja syntyy aina kun uutta rakennetaan. Kyseessä on tulevaisuuden suunnittelu.

– Ylijäämämassojen vastaanotto ei ole kunnan lakisääteinen tehtävä, mutta Vihdin kaltaisella kehittyvällä kunnalla on syytä olla tällainen toiminta myös tulevaisuudessa, sanoo Kokkinen.

Uusiksi mahdollisiksi maankaatopaikoiksi etsitään alueita, jotka eivät sijaitse pohjavesien suoja-alueilla ja ovat geoteknisesti soveltuvia. Tärkeää on keskeinen sijainti ja hyvä saavutettavuus pääväyliltä. Alueen vastaanottokapasiteetin pitäisi olla vähintään 200 000 kuutiota.

Kunnan pitkäaikainen ja ainoa maankaatopaikka Nummelan Höytiönnummella on suljettuna toistaiseksi. Se suljettiin kesäkuussa 2021, koska aiemman ympäristöluvan mukainen alue täyttyi.

Ympäristölautakunta myönsi viime kesäkuussa uuden, laajennuksen mahdollistavan ympäristöluvan Höytiönnummen maankaatopaikalle. Lupa on voimassa vuoden 2043 loppuun asti.

Uusi noin 0,5 hehtaarin läjitysalue perustetaan Höytiönnummen vanhan maankaatopaikan pohjoispuolelle.

Alueelle tuotavien massojen määrä on 49 000 tonnia vuodessa. Toiminnan päätyttyä alueella on loppusijoitettuna maa-aineksia 2 035 000 tonnia eli 1 100 000 kuutiota.

Vanhan ja uuden läjitysalueen koko on yhteensä 8,7 hehtaaria. Koko toiminta-alueen pinta-ala on noin 10,7 hehtaaria. Kaatopaikan suurin lakikorkeus ei tule muuttumaan.

Joko Höytiönnummella on tehty laajennustöitä?

– Työt eivät ole vielä käynnissä, mutta niiden valmistelu on. Kun tarvittavat perustamistyöt saadaan tehtyä, niin ylijäämämassojen vastaanotto tulee jatkumaan siellä, toteaa Kokkinen.

– Höytiönnummen laajennus riittää pitkään. Toki se riippuu myös käynnistyvien hankkeiden tarvitsemasta vastaanottokapasiteetista.

Verisuon yksityisen maankaatopaikkahankkeen luvitusprosessi on vielä kesken. Paikka on melko lähellä Nummelaa Lusilan ja Torholan välimaastossa.