Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin kirkollisveroprosentti alenee ensi vuonna – syynä sote-uudistus

Kirkollisveroprosentti alenee ensi vuonna Vihdissä.

Vihdin seurakunnan tuloveroprosentti on ollut vuodesta 2014 alkaen 1,50. Kirkkovaltuusto päätti keskiviikkona, että vuoden 2023 kirkolliseksi tuloveroprosentiksi vahvistetaan 1,45.

Perusteena on se, että ensi vuoden alussa voimaan tuleva sote-uudistus siirtää verotuksen painopistettä kunnilta valtiolle, mikä vaikuttaa kirkollisveron tuottoon.

Tuloverosta tehtävät vähennykset kohdistuvat jatkossa nykyistä enemmän valtion tuloveroon ja nykyistä vähemmän kunnallis- ja kirkollisveroon. Ilman toimenpiteitä tämä johtaisi siihen, että kirkollisveron tuotto kasvaisi ja kirkko hyötyisi. Vastaavasti seurakuntien verovelvolliset jäsenet maksaisivat kirkollisveroa nykyistä enemmän. Tämä myös kasvattaisi veronmaksajien verotaakkaa.

Jotta uudistus olisi mahdollisimman neutraali sekä seurakuntien että sen jäsenten kannalta, seurakunnat alentavat kirkollisveroprosenttejaan oma-aloitteisesti.