Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Puhtaan veden hankinta elintärkeää Vihdille – jätevesissäkin jännät paikat

Puhdasta juomavettä tulee kraanasta. Vessanpöntön tuotokset huuhteluvesi vie mennessään. Toimiva vesihuolto on selviö meille vihtiläisille – mutta kuinka kauan ja millä hinnalla.

Parin viikon päästä kokoontuva kunnanvaltuusto saanee päätettäväkseen vesiasioita. Hyväksyttävänä on Vihdin kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma, joka yltää vuoteen 2030. Listalle tullee myös Vihdin Veden – eli kunnan vesihuoltolaitoksen – toiminta-alueet vuoteen 2030 asti. Kunnanhallitus lisäsi päätösesityksiin kylänäkökulmaa: Vihtijärven ja Tervalammen osayleiskaavoitettavat alueet ja niiden vesihuolto on otettava selkeästi mukaan suunnitelmiin.

Vesihuolto on kriittinen toiminto koko yhteiskunnan ja sen huoltovarmuuden kannalta. Vihdillä on kovat kasvutavoitteet, vaikka keskimääräinen väestönkasvu onkin ollut vain 0,2 prosenttia vuosina 2010–21. Kasvuun on varauduttava myös vesihuollossa.

Jännät paikat on myös jätevesissä.

Vihtiläisistä noin 60 prosenttia on kunnallisen vesihuollon piirissä. Verkostojen ulkopuolella asuvat loput noin 11 800 asukasta, jotka hoitavat vesihuoltonsa itse. Vihdissä on myös neljä vesiosuuskuntaa.

Talousvetenä Vihdissä käytetään pohjavettä ja viemäröidyt jätevedet käsitellään kahdessa jätevedenpuhdistamossa.

Vedenhankinta on varmistettava, sillä Vihdin nykyisiltä vedenottamoilta saatavan veden määrää ei ole mahdollista lisätä merkittävästi.

Puhtaan talousveden hankinta on elintärkeää koko Uudellemaalle. Vihdin Vesi, Uudenmaan Ely-keskus ja Geologinen tutkimuskeskus käynnistivät Vihdissä, Vihtijärven alueella Kuonjoennummen pohjavesialueen rakenneselvityksen. Työt keskeytyivät, koska maanomistaja perui antamansa luvan, mutta jatkunevat nyt syksyllä, koska Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi tutkimusluvan.

Jätevesissäkin on jännät paikat. Vihdin Vesi aikoo syksyn aikana hakea aluehallintovirastolta ympäristölupaa Nummelan uudelle puhdistamolle. Jollei lupaa heru, aletaan edistää siirtoviemäriä Vihdistä Espoon Blominmäen puhdistamoon – kunnanvaltuuston päätöksen mukaisesti.

Kirjoittaja on Luoteis-Uusimaan ja Vihdin Uutisten toimittaja.