Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikon vihtiläinen marttavinkki: Nyt on aika luoda silmäys kompostiin

Nyt on aika vilkaista kuumakompostorin (umpinainen, kannellinen, lämpöeristetty kompostointiastia, jossa poistoluukku) tilannetta.

Jotta talven mittaan kertyvät biojätteet mahtuvat kompostoriin, kannattaa kompostorin alaosasta poistaa kaikki ruskeaksi maatunut aines ennen ilmojen viilenemistä ja pakkasten tuloa. Kokonaan ei kompostia kannata tyhjentää vaan jättää tuoreempi tavara jatkamaan muhimista.

Jos komposti vaikuttaa kovin kostealta ja tiiviiltä niin sinne kannattaa lisätä kuoriketta tai oman pihan risuhaketta tai vaikka kasvimaan perkuujätettä ja pöyhiä tätä karkeampaa tavaraa biojätteen kanssa sekaisin. Homma palkitsee nopeasti, kun ilmastointi paranee ja pieneliöt pääsevät vauhtiin. Lämpötila nousee ja homma rullaa, tuoksutkin paranevat. Hakelisäystä kannattaa tehdä aika usein. Kompostorin kannen ja poistoluukun tiivisteet kannattaa myös tarkastaa ja tarvittaessa vaihtaa tai korjata kiinnitys. Jos talvella kuumakompostorin sisältö jäätyy, ei haittaa, se alkaa toimia taas ilmojen lämmettyä ihan itsekseen.

Kuumakompostorista poistettu puolivalmis komposti on hyvä jälkikäsitellä laittamalla se puutarhajätekompostiin syksyn lehtien ja kukkapenkkien perkuujätteiden kanssa. Sinne talikolla sekaisin ja odottamaan kevättä. Lehdetkin maatuvat paremmin, kun sekoittaa haketta, lehtiä ja kuumakompostorin tavaraa keskenään. Jos on puutarhajäte komposti on kovin kuiva, sitä kannattaa silloin tällöin kastella vaikka sadevedellä ja huiskaista silloin mukaan kompostiherätettä, jotta paikalle saadaan sopivia mikrobeja maatumista käynnistämään.

Yleensä eristämätön puutarhajätekompostori jäätyy talvella ja malttamaton voi sitä herätellä kaatamalla kuumaa vettä päälle, mutta aurinko hoitaa sama homman ajan kanssa.

Tällä palstalla Vihdin martat jakaa marttavinkkejä.