Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihtiläinen Aino Suoniitty, 26: "Mediamartaksi erikoistuminen kiinnostaa"

Aino Suuniitty, 26, liittyi Nummelan Marttoihin loppusyksystä 2021 ja kertoo ensimmäisen marttavuoden olleen aika lailla sellainen kuin oli etukäteen kuvitellutkin. Jatkoa on ehdottomasti tulossa - myös Nummelan Marttojen hallituksessa, jos luottamusta edelleen löytyy.

Nuorta marttaa kiehtoo marttatoiminnan arvot: vastuullinen arjen pyörittäminen ja arjen sujuvoittaminen.

– Kodin erilaiset työt, talousasioiden hoito, puutarhan hoito ja ruoanlaitto, Suuniitty lisää listalle ja toteaa marttojen tekevän niin tärkeää työtä, että mukana toiminnassa on kunnia olla mukana.

Suuniityn mukaan martat voivat erikoistua oman kiinnostuksensa mukaan, ja Suuniitty kertoo olevansa kiinnostunut sosiaalisesta mediasta ja mediasta yleensä.

– Martta voi olla puutarhamartta, ruokamartta tai esimerkiksi käsityömartta. Media tuntuu minusta luontevalta, joten mediamartaksi erikoistuminen kiinnostaa, Suuniitty hymyilee ja kertoo innostuneensa marttailusta kirjastolla järjestetyn kestävän arjen teemaillan takia.

– Liityin tilaisuudessa siltä istumalta jäseneksi ja minua pyydettiin hallitukseenkin, Suuniitty kertoo innostuneena.

Tosin toistaiseksi marttailulle ei ole ollut niin paljon aikaa kuin hallituksen kuopus olisi ehkä halunnut. Kasvatustieteen maisterin tutkinto odottaa vielä pro gradu -työn valmistumista, ja Suuniitty käy myös opintojensa ohella täysipäiväisesti töissä.

Suuniitty kertoo syntyneensä Espoossa, mutta muuttaneensa jo kouluaikoina Nummelaan.

– Kutsun itseäni nummelalaiseksi, Suuniitty sanoo ja kertoo olleensa opintojensa ajan poissa kotikonnuiltaan. Lukion Suuniitty suoritti Helsingin Torkkelin kuvataidelukiossa, ja tämän jälkeen kasvatustieteen opinnot pitivät Suuniityn vielä Helsingissä.

Mutta sittemmin Nummelasta löytyi sopiva rintamamiestalo, ja kirjat vaihtuivat takaisin vanhaan kotikuntaan.

– Omakotitaloasuminen on minulle ja puolisolleni uutta, mutta sitä opetellaan nyt kovasti, Suuniitty hymyilee ja kertoo sitten, että kerrostaloarjen jälkeen tuntuu jännittävältä, kun patterit poksuvat ja lattiat narisevat.

Jokaisen kuukauden viimeisenä lauantaina Suuniitty pakkaa langat ja puikot matkaan ja suuntaa Nummelan kirjastolle Vihdin Kässämarttojen järjestämään Neule ja novelli -iltaan. Tilaisuudessa kirjaston pedagoginen informaatikko Janika Puolitaival lukee novelleja neuloville kuuntelijoille.

– Mukaan mahtuu vielä! Suuniitty vinkkaa.

Marttailusta kiinnostuneille ikätovereilleen Suuniitty suosittelee Uudenmaan marttojen Instagramia.

– Käsittääkseni pääkaupunkiseudulla on enemmänkin nuoria marttoja, ja monet koulutusten järjestäjät ovat aika nuoria, Suuniitty arvelee.

Suuniittykin on jo ehtinyt järjestää koulutusta ja aivoterveyttä käsittelevän teemaillan.

– Kiinnostuin psykologiasta lukiossa ja luin sitä yliopistolla sivuaineena. Kasvatustieteessä käsitellään oppimista ja sitähän se aivoterveyskin edistää, Suuniitty kertoo.

Tapahtumassa tarjoiltiin pähkinöitä ja siemennäkkäriä, eli niitä hyviä rasvoja, joista aivot kiittää. Hyviä rasvoja tarvitsevat nyt myös Suuniityn omat aivot, sillä gradu olisi tarkoitus jättää tarkastettavaksi syyskuun aikana.

– Kun gradu on valmis, on enemmän aikaa marttajutuille, Suuniitty virnistää.