Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jokikunnan seurojentalo on kaikkien kyläläisten yhteinen kohtaamispaikka

"Talo on kyläläisille mittaamattoman tärkeä. Se on paikka, jossa tavataan, juhlitaan ja nautitaan. Paikka, jossa tehdään yhdessä."

Vihdin kylien keskuksina ja kohtaamispaikkoina toimivat kylien seurojentalot, monitoimitalot, kylätalot tai maamiesseurojen talot. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Taloista pidetään yhdessä hyvää huolta ja remonttitalkoita järjestetään säännöllisesti, jotta iäkkäät rakennukset pysyvät arvoisessaan kunnossa.

Jokikunnan seurojentalolla on tehty äskettäin sisätilojen pintaremonttia. Remontilla on haettu talon ilmeelle raikastusta. Muutostyöt ovat olleet lähinnä pintojen maalausta ja uudelleen sisustamista. Muun muassa eteisen ja kokoushuoneen lankkulattiat on hiottu ja maalattu.

– Kokoushuoneen kiintokalustetiski purettiin ja vaihdettiin liikuteltavaan malliin. Lisäksi sisääntulon tuulikaappi purettiin, jotta tilaa saatiin avarrettua, kertoo Jokikunnan Urheilijat ry:n sihteeri Emma Saario.

– Töitä on paiskittu seurojentalolla aivan illan viimeisiä ja aamun ensimmäisiä tunteja myöden. Remontti valmistuu kokonaisuudessaan vielä tämän vuoden puolella.

Jokikunnan seurojentalon remonttiin on haettu rahoitusta Ykkösakselin Lisää elämää kylille pienillä investoinneilla -teemahankkeesta. Tukea myönnettiin seurojentalon sisätilojen remonttiin ja ilmalämpöpumpun hankintaan hiukan alle 5 000 euroa.

– Kaikki työ on tehty talkootyönä kyläläisten voimin. Talkoita on pidetty iltaisin kerran tai kahdesti viikossa aina kesäkuun puolesta välistä saakka. Vapaaehtoisia on ollut paikalla kerrasta riippuen 6–12 henkilöä. Lisäksi muutama paikallinen yrittäjä tai yritys on omalla ammattiosaamisellaan mahdollistanut remontin toteutumisen, Saario jatkaa.

Saario kertoo seurojentalon olevan kyläläisille mittaamattoman tärkeän:

– Se on kohtaamispaikka. Paikka, jossa tavataan, juhlitaan ja nautitaan. Paikka, jossa tehdään yhdessä. Nyt jo olemme alkaneet talkoolaisten kesken haikeudella miettimään, että pian talkootyöt on tältä erää tehty, emmekä enää pääse viikoittain puuhastelemaan yhdessä kuin vasta ensi keväänä. Se on tavallaan harmi, sillä meillä on ollut talkoissa aidosti todella mukavaa!

Talon omistaa Jokikunnan Urheilijat ry yhdessä Jokikunnan Maaseutuseura ry:n kanssa. Käytännön toimista vastaa Jokikunnan Urheilijat sekä talolle nimetty erillinen kyläläisistä koostuva talotoimikunta. Aktiivisesti toiminnassa mukana ovat myös kylän muut yhdistykset.

Seurojentalo on valmistunut vuonna 1936 Suojeluskunnan, Jokikunnan Urheilijoiden sekä Pienviljelijäyhdistyksen toimesta ja kyläläisiltä saatujen lahjoitusten ja talkoiden voimalla.

– Talo oli ahkerassa käytössä jo ennen sotia. Siellä pidettiin paljon iltamia ja tanssiaisia. Talvisodan aikana seurojentalo oli vuokrattu Helvarin tehtaan käyttöön. Kun Jokikunnan koulu paloi syksyllä 1942, kunta vuokrasi seurojentalon kouluksi. Koulua pidettiin Seurojentalolla siihen saakka, kun uusi, nykyinen koulurakennus valmistui vuonna 1950, Saario valottaa.

Seurojentalon käyttöastetta halutaan nostaa, siksi remontteja on tehty ja tehdään jatkossakin.