Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma | Mopoilijat – nuo kuumat perunat, joita heitellään kädestä toiseen joka vuosi

Häiritsevä mopokäyttäytyminen puhuttaa Vihdissä vuosi toisensa jälkeen. Osa mopoilijoista pärisyttelee viritetyillä mopoilla pitkin Nummelaa, Vihdin kirkonkylää ja kyliä häiriten muita liikkujia vaarallisilla keulimisilla, autojen takapuskureissa roikkumisilla ja kumin polttamisilla.

Vihdissä etäisyydet ovat pitkiä ja monelle nuorelle mopo, skootteri, mönkijä tai mopoauto on tärkeä liikkumisen väline. Vihdissä on yhteensä noin 2 334 mopoa ja 2 188 moottoripyörää rekisteröitynä. Suurin osa kuskeista ajaa sääntöjen mukaan. Muutama mätä omena pilaa herkästi koko korin.

Keskustelu mopoilun ympärillä kiihtyy kelien lämmetessä ja hiljenee vähitellen syyssateiden saapuessa ja hyytyy viimeistään talvipakkasissa roihahtaakseen uuteen liekkiin keväällä, kun lämpö havahduttaa mopoilijat horroksesta. Häiritsevään mopoiluun on vuosien varrella puututtu monin eri keinoin monen eri toimijan voimin. Mopoilijoita heitellään taholta toiselle joka vuosi kuin kuumia perunoita kädestä toiseen.

Muutama mätä omena pilaa herkästi koko korin.

Häiritsevää käytöstä on pyritty hillitsemään valistuskasvatuksella kouluja kiertelemällä.

Syyskuun loppupuolella yritetään jälleen, kun Nummelan Kilta järjestää yhteistyössä poliisin, Luksian, Kuoppanummen koulukeskuksen ja vakuutusyhtiö LähiTapiola Etelän kanssa teematapahtumia kouluissa.

Mopoilijan turvallisuus ja mopokulttuurin parantaminen -teemalla pidettävät tapahtumat on tarkoitettu 9-luokkalaisille nuorille. Tarkoitus on pyrkiä vaikuttamaan nuorten asenteisiin niin, että mopoilu olisi turvallista nuorille ja, että mopoilijat eivät aiheuttaisi vaaraa muille liikenteessä.

Mopo-ongelma on ollut nyt erityisesti pinnalla Otalammella. Otalammella pidettiin toukokuussa kaikille avoin tapaaminen mopoiluun liittyen. Paikalla oli mopoilijoita, valtuutettuja ja kyläläisiä. Tapaamisessa päätettiin kahdesta valtuustoaloitteesta, joilla toivotaan olevan vaikutusta meteliongelmaan jollakin aikavälillä. Otalammelle halutaan lisää ohjattua nuorisotoimintaa Vihdin nuorisopalveluilta sekä mopoilupaikka.

Elinvoimalautakunta käsitteli mopopaikka-aloitetta elokuussa. Aloite palautettiin valmisteluun. Aloite oli uudessa käsittelyssä 13.9., jolloin lautakunta totesi moposuoran olevan periaatteessa hyvä ajatus. Lautakunta selvittää mahdollista sijoituspaikkaa sekä vastuukysymyksiä.

Suomessa noin 50 kuntaa on selvittänyt mahdollisuutta moposuoraan viimevuosien aikana. Hankkeet kaatuvat usein tarvittaviin tiloihin, toiminnassa tunnistettuihin riskeihin ja vastuukysymysten epäselvyyteen.