Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tulkaa mukaan juhlimaan 250-vuotiasta Vihdin kirkkoa" – Saman taivaan alla -kuvaelmassa vuosisadat vierivät

Piispa Kaisamari Hintikka saarnaa kirkon juhlamessussa. Juhla jatkuu remontoidussa seurakuntatalossa.

Vihdin kirkko on ylivoimaisesti arvokkain rakennus Vihdissä ja myös vihtiläisiä yhdistävä tekijä. Kustaan kirkko vihittiin käyttöön 29.9. 1772, kärsi kahdesti tuhoisasta tulipalosta mutta korjattiin.

Vihdin kirkon 250-vuotisjuhlaviikot ovat alkamassa ja huipentuvat viikonloppuna 1.–2. lokakuuta.

– Tarjonta tulee ylittämään odotukset ja ennakkoluulot, sanoo juhlavuosityöryhmän puheenjohtaja Jyrki Ritvala. Kirkon juhla tehdään vihtiläisvoimin.

Kirkkoon mahtuu 500–600 ihmistä, ja kirkon toivotaan täyttyvän, kun Saman taivaan alla -kuvaelma esitetään kaksi kertaa lauantai-iltana 1. lokakuuta. Kuvaelman on kirjoittanut historioitsija Eino Ketola.

Kyseessä ei ole näytelmä vaan kuvaelma, joka kertoo Vihdin kirkon ja samalla koko pitäjän historian merkittävimmistä käänteistä ja henkilöistä. Vuosisadat vierivät, kun liikutaan Ruotsin vallan ajan katovuosista ja Isonvihan vuosista Venäjän valtaan ja Suomen itsenäisyyden alkuun.

Juhla jatkuu remontoidussa seurakuntatalossa.

– Pienellä paikkakunnalla historia elää tiedostamatta. Miten valtiolliset ja kirkolliset muutokset vaikuttavat historian eri vaiheissa – siinä pohtimista, sanoo Ketola.

Rooleja on kuvaelmassa vajaat parikymmentä, ja rooleissa tottakai vihtiläisiä. Urkumusiikkia sekä valo- ja äänitehosteitakin on luvassa: esimerkiksi kavioiden kopsetta ja tulen rätinää.

– Sukellus historiaan tulee niin hienosti ja värikkäästi todeksi Einon kirjoittamana! Isoviha oli kamala, mutta on tekstissä hauskaakin, sanoo kuvaelman ohjaaja, oopperalaulaja Pirkko Talola-Aaltonen.

Puvustuksesta vastaa Anna-Leena Brännare, Vihdin teatterin näyttämöltä tuttu ja muun muassa kirkkovaltuutettu.

Saman taivaan alla -näytökset ovat maksuttomia, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Piispa Kaisamari Hintikka saarnaa Vihdin kirkon juhlamessussa, joka alkaa kello 10 Mikkelinpäivänä, sunnuntaina 2. lokakuuta. Messussa kuullaan musiikin tohtori Jorma Hannikaisen säveltämä tilausteos, kuorofantasia Rauhan maja.

Messun jälkeen kello 11.30 alkaa kirkossa 250 -juhlahetki, jossa Jussi Roms esitelmöi Vihdin kirkon historiallisista vaiheista ja kirkon hautausmaan uusi esite julkaistaan. Tyttökuoro Piritat ja Junnukuoro laulavat Ulla Eho-Saarion johdolla.

Juhla jatkuu Vihdin seurakuntatalolla lohikeittolounaalla ja täytekakkutarjoilulla. Piispa Hintikka siunaa seurakuntatalon uudelleen käyttöön remontin jälkeen. Muistojen Vihdin kirkko -näyttely avataan.

Kirkon juhlavuotta on valmistellut työryhmä, johon kuuluvat kirkkoherra Pekka Valkeapään lisäksi johtava kanttori Kaisa-Leena Hannikainen, kirkkovaltuutettu Paavo Säiläkivi, Pirkko Talola ja Jyrki Ritvala.

27.9.2022 kello 16.00 poistettu tieto kuorofantasiateoksen johtajasta.