Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihtijärvellä on edelleen valmius osakuntaliitokseen Nurmijärven kanssa

Vihtijärven kyläyhdistyksen hallitus on kyläyhdistyksen vuosikokouksen toimesta valtuutettu päättämään hakeeko Vihtijärvi uudelleen osakuntaliitosta Nurmijärveen.

– Olimme tähän valmiita heti, kun korkein hallinto-oikeus antoi vuonna 2017 ratkaisunsa Vihtijärven osakuntaliitosesityksestä ja hylkäsi esityksen Vihtijärven kylän liittämisestä Nurmijärven kuntaan, kertoo Vihtijärven kyläkoordinaattori Kaarina Pullinen.

Vihtijärvellä on toistaiseksi vielä odoteltu, että Vihdin kunta saisi kylän asioita kuntoon.

– Toivomme yhä, että Vihdin kunta saisi Vihtijärven asiat kuntoon ja me kyläläiset olisimme tyytyväisiä. Jos mitään ei tapahdu niin tulemme harkitsemaan osakuntaliitosasian nostamista esille uudelleen, Pullinen jatkaa.

Osakuntaliitosesityksen perusteena on ollut Vihtijärven siirtäminen Nurmijärven kuntaan, johon se luonnollisimmin kuuluisi sijainnin, liikenneyhteyksien, palveluiden saavutettavuuden ja kylän elinvoimaisuuden säilyttämiseen tähtäävän kehittämisen puolesta. Erityisen tärkeää vihtijärveläisten näkökulmasta olisi vapauttaa rakentaminen, jotta kylään saadaan lisää asukkaita ja kylän oma koulu säilyisi.

Toinen tärkeä asia on saada kylän keskuksen kiinteistöjen vesi- ja jätevesihuolto kuntoon. Vihtijärvellä ei ole kunnallistekniikkaa vaan jokaisella kiinteistöllä on oma järjestelmänsä.

– Ranta- ja pohjavesialueilla olevien noin sadan kiinteistön vesihuoltoratkaisu olisi kätevimmin toteutettavissa siirtoviemärillä Nurmijärveen. Osakuntaliitos mahdollisesti helpottaisi tätä, Pullinen toteaa.

Vihdin Veden antaman esityksen mukaan Vihtijärven alueen vesihuolto olisi ollut järkevintä ja edullisinta toteuttaa rakentamalla siirtolinjat Nurmijärven Röykkään.

Vihtijärven osayleiskaava on edennyt päätöksenteossa ja antaa toivoa, että kylään saadaan enemmän rakennuslupia.

Vihtijärvelle on perustettu vesiosuuskunta vuonna 2008. Vesiosuuskunnan toiminnan käynnistäminen vaatii tuekseen Vihdin kunnan panoksen.

– Meillä ei ole toimintaedellytyksiä pyörittää vesiosuuskuntaa vapaaehtoistyönä. Kunnasta on lupailtu järjestää vesihuolto Vihtijärven keskustan alueelle. Osallistumismaksu olisi kiinteistöltä 30 000 – 50 000 euroa. Ei ihmisillä ole varaa.

Kun liitosasiaa käsiteltiin aikanaan Vihdin kunnanvaltuustossa siihen otti kantaa Vihtijärven naapurikylä Haimoo, joka puuttui asiaan siksi, että kylien välinen raja oli piirretty Haimoon koululle. Haimoo vastusti kylän ottamista osaksi Vihtijärven kylän kuntaliitosesitystä. Haimoon Tupakkiaron alueella sijaitsee Vihdille merkittävät pohjavesivarannot.

– Kylien raja on tulkinnanvarainen ja epäselvä. Rajaa ei ole koskaan oikeasti tutkittu. Vihdin kunta vain oli määritellyt rajan tällä tavalla, Pullinen muistuttaa.