Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso kuvakavalkadi | Vihdin seurakuntatalo taas käytössä – "Sisäilma nyt puhtaampaa kuin koskaan"

Talo tiivistetty, remontoitu ja siivottu. Kustannukset noin 450 000 euroa.

Vihdin seurakuntatalo otettiin uudelleen käyttöön syyskuun alussa. Keskellä kirkonkylää sijaitseva rakennus oli kiinni 3,5 vuoden ajan sisäilmaongelmien takia.

– Kaikki ovat nyt tyytyväisiä! Tästä tulee yhteisöllinen talo ja jopa vilkkaampi kuin ennen, sanoo palveluvastaava Anna Honkanen, joka vastaa seurakuntatalon lisäksi myös Riuttarannan leirikeskuksesta sekä Pappilan keittiöstä.

– Uskallamme sanoa, että talon sisäilma on nyt puhtaampaa kuin koskaan, toteavat Vihdin seurakunnan tekninen isännöitsijä Christer Kairenius ja hallintojohtaja Tapio Yliluoma.

Sisäilma tosiaan tuntuu ja tuoksuu raikkaalta. Remontti ja siivous vaativat ison työn, joka tuli Vihdin seurakunnalle kuitenkin melko edulliseksi.

Yliluoman mukaan remonttiin meni noin 320 000–330 000 euroa, ja kalusteineen kaikki kustannukset ovat noin 450 000 euroa.

Talosta olohuone kaikille.

Anna Honkanen, Vihdin seurakunta

Vuonna 1979 valmistuneessa seurakuntatalossa on tiloja 1 715 neliötä, josta noin 500 neliötä entisessä diakoniasiivessä jäi remontin ulkopuolelle. Sekin voidaan tarvittaessa ottaa käyttöön tulevaisuudessa.

Tiivistysremontti seurakuntatalossa alkoi viime marraskuussa.

– Löysimme osaavat, paikalliset ammattilaiset. Säästöä tuli, kun teetimme remontin omana työnä ja hankimme suurimman osan tarvikkeista itse, sanovat Kairenius ja Yliluoma.

Esimerkiksi vanhat muovimatot liimoineen on poistettu, vessat uusittu, kuusi ilmalämpöpumppua asennettu, valvontakamerat laitettu talon joka nurkalle.

Koko talo on siivottu huolellisesti: muun muassa ilmanvaihtokanavat puhdistettu, välikatot imuroitu, isojen ikkunoiden lamelliverhot pesty. Tekstiilit ja huonekalut, joissa on tekstiilipintaa, on homepesty. Huonekalut, joissa paksumpia toppauksia, vaihdetaan uusiin.

Seurakunta päätti viime syksynä ryhtyä toimiin, joilla Vihdin seurakuntatalo saataisiin uudelleen käyttökuntoon. Perusteena olivat erittäin hyvät tulokset kotimaisista sisäilmanpuhdistimista, joita oli kokeilussa Nummelan seurakuntakeskuksessa.

Remontilla ja perusteellisella siivouksella seurakuntatalon sisäilma on kuitenkin saatu niin hyväksi, että ilmanpuhdistimia ei tarvita ainakaan tällä hetkellä.

– Jos vaikkapa 20 prosenttia kävijöistä oireilee, otetaan puhdistimet käyttöön, sanoo Yliluoma.

Seurakuntatalon ilmanäytteissä mittaustulos on alle 1, kun suositusraja-arvo on alle 25. Voc-päästöt ovat nollaluokkaa.