Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Nummelan Salen rakentaminen alkaa keväällä

SSO:n liiketulos 9 miljoonaa euroa tammi–elokuulta 2022. Inflaatio nostanut ruokakorin hintaa jo noin 6%.

Alkuvuosi toi Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:lle yhdeksän miljoonan liiketuloksen 344 miljoonan euron liikevaihdolla.

Tulos on sama, mikä vuosi sitten tammi-elokuussa.

– Kesä oli hyvä ja etenkin liikenne- ja matkailusektori kasvoivat, SSO:n toimitusjohtaja Tapio Finér sanoo.

Edeltävän vuoden vastaavasta tammi–elokuun ajanjaksosta liikennekaupan osuus kasvoi kolmanneksella (+36%) ollen 63 miljoonaa euroa, matkailu- ja ravitsemuskaupan yhdeksän miljoonan tulos oli 52% aiempaa parempi.

Viivan alle jäi kuitenkin liki sama yhdeksän miljoonaa kuin vuotta aiemmin, sillä liiketulosta kurittaa muun muassa runsas koronapandemiasta johtuva sairauspoissaolojen määrä.

– Ennen Omikron-muunnoksen rantautumista joulukuussa 2021 sairauspoissaolojen määrä oli vähäinen, Finér sanoo.

Turbulenssia ovat aiheuttaneet myös inflaatio, energiakustannusten nousu kuin hienoiset saatavuusongelmat ja välillisesti Ukrainan sotakin. Päivittäistavara- ja polttoainekaupan vilkkautta toimialueella ovat taas pönkittäneet kotimaan matkailijat sekä runsas vapaa-ajanasukkaiden määrä, kun koronapandemian aikana yleistyneet etätyökäytännöt ovat muodostuneet pysyvimmiksi.

– Kakkoskodeissa vietetään pidempiä viikonloppuja, ja tämä näkyy meillä positiivisesti, Finér toteaa.

Marketkaupassa myynti kasvoi 2% tammi–elokuussa vuoden 2021 vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Ravintoloiden, liikennekaupan ja autokaupan kehitys huomioiden SSO:n kokonaismyynnin kehitys on 10 %.

Inflaatio on nostanut alkuvuoden aikana ostoskorin hintaa keskimäärin jo kuudella prosentilla ja tämä on nähtävissä muutoksina ostokäyttäytymisessä. Pitääkseen hinnat kilpailukykyisenä, ja ketjun elinvoimaisena alkutuotannosta kuluttajille, kulujen kurittamiseen on käyty investoimalla uusiin, energiapihimpiin ratkaisuihin, sekä neuvottelemalla tuottajasopimukset alkuvuoden sijaan lähempänä satokauden alkua.

– Kauppapaikkojen valaistuksen uusiminen led-lamppuihin on tuonut nopeasti säästöjä. Investointi maksaa itsensä takaisin noin vuodessa näillä energiahinnoilla, liikepaikkapäällikkö Mika Tolppola antaa esimerkin.

– Pelkästään liiketilojen sähkönkulutuksen optimointi säästää vuodessa liki 100 000 euroa.

Parhaillaan käynnissä on myös Sale-uudistus. Saukkolaan avattiin keväällä uusi kauppa, Hiidensalmessa avataan alkuvuodesta ja Tynninharjulle entisen kylmäaseman paikalle nousseen autopesurinkin on tarkoitus avautua lähiviikkojen aikana.

Kuluvan vuoden aikana on toteutettu myymäläuudistukset Pusulassa, Lohjan Lempolassa ja Virkkalassa sekä Salon seudulla Marttilassa ja Kuusjoella.

– Nummelaankin on tarkoitus aloittaa vastaavanlaisen Salen rakentaminen keväällä 2023, Mika Tolppola lisää.

Päästövähennystavoite vuoteen 2030 mennessä SSO:lla on -90%. Kaikkien uudistusten yhteydessä onkin tähdätty hiilineutraaliuteen.

– Kylmälaitoksia ja -kalusteita on uusittu, liikkeisiin on asennettu lämpöpumppuja. Olemme ensimmäisen kerran palkanneet ulkopuolisen konsultin laskemaan, kuinka myös rakentamisen aikana syntyneet päästöt voidaan kompensoida.