Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin kamarikuoron lahja 250-vuotiaalle kirkolle: Rauhan maja -kuorofantasia

Jorma Hannikaisen sävellyksen kantaesitys kuullaan kirkon juhlamessussa sunnuntaina.

Vihdin kamarikuoro tilasi Jorma Hannikaiselta, toiselta johtajaltaan, musiikkia Vihdin kirkon 250-vuotisjuhlaa varten. Hannikaisen sävellys, kuorofantasia Rauhan maja kuullaan kantaesityksenä kirkon juhlamessussa sunnuntaina.

– Kuorofantasia on sävelletty sekakuorolle, baritoni- tai mezzosopraanosolistille, oboelle, lyömäsoittimille, kaksille uruille ja jousille. Teoksen osat jakaantuvat messun rakenteeseen alkumusiikista päätösmusiikkiin saakka. Messussa on lisäksi seurakunnan normaalistikin laulamat liturgiset laulut ja virret. Teoksen esityksellä Vihdin kamarikuoro haluaa onnitella ja juhlistaa 250-vuotiasta kotikirkkoaan, sanoo säveltäjä.

Sävellys on erityisesti kirkon vihkimisen muistopäivän messussa esitettävä kokonaisuus, jonka tekstinä on 500–700-luvuilla eläneen tuntemattoman runoilijan hymniteksti Urbs Ierusalem beata ja hymnisäkeistöjen lomassa vuorottelevat kirkon vihkimisen muistopäivän messun raamatuntekstit. Hymni on julkaistu vuonna 2021 ilmestyneessä teoksessa Hymnarium – Latinalais-suomalainen hymnikirja.

Urbs Ierusalem beata on kirkon vihkimisen juhlan hymni, jota on mahdollisesti laulettu myös Vihdissä 1500–1600-luvulla aina kirkon vihkimisen muistopäivänä.

Hannikainen löytää vanhasta hymnitekstistä yhtymäkohtia nykypäivään. Esimerkiksi seurakunta ei toimi pelkästään viranhaltijoidensa työn varassa, vaan ennen kaikkea niin, että jokaiselle seurakunnan jäsenelle – eläville kiville – löytyy oma paikka.

– Olen iloinen siitä, että sain toteuttaa sävellystehtävän seurakunnan vastuunkantajana.

Vihdin kirkko on nähnyt monenlaista, ihmisten suunnatonta iloa ja pohjatonta surua, sotaa ja rauhaa. Iloista vuosijuhlaa vietetään samaan aikaan kun Ukrainassa käydään häikäilemätöntä sotaa.

– Sävelsin kuorofantasian syksyllä 2021 ja viimeistelin sitä vielä kevättalvella 2022 valmistautuen mielessäni tulevaan suureen kirkon juhlaan, samalla ahdistuneena silloin paljastuneesta poikani vaikeasta ja lopulta kuolemaan johtaneesta sairaudesta.

– Voi olla, että kuulija kokee kuorofantasian musiikkiinkin sisältyviä ilon ja ahdistuksen synnyttämiä keskinäisiä jännitteitä, Hannikainen sanoo.

Su 2.10. klo 10 Vihdin kirkko 250 -juhlamessu Vihdin kirkossa. Rauhan maja -kuorofantasian kantaesitys, sävellys Jorma Hannikainen.