Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Husin säästölista julki – Lohjan sairaalasta lähtisi ympärivuorokautinen päivystys ja synnytykset

Lohjan sairaalan osalta Husin keskiviikkona julkisuuteen tullut säästölista on musertava. Siinä esitetään muun muassa traumapäivystyksen sekä yhteispäivystyksen lopettamista Lohjan ja Porvoon sairaaloissa.

Yhteispäivystyksellä tarkoitetaan päivystysvastaanottoa, jossa hoidetaan sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon päivystyspotilaita. Se on avoinna ympäri vuorokauden.

– Yhteispäivystyksen lopettaminen lopettaisi sairaalasta yleisanestesiassa tapahtuvan leikkaustoiminnan ja se pitäisi siirtää muihin sairaaloihin. Silloin Lohja ja Porvoo muuttuisivat lähipalvelupisteiksi, joissa olisi päiväaikainen erikoislääkäripoliklinikka, vastaanotot ja polikliiniset toimenpiteet, selvittää Husin toimitusjohtaja Matti Bergendahl Länsi-Uusimaalle.

Koska synnytystoiminta vaatii yleisanestesiavalmiutta, yhteispäivystyksen lopettaminen Lohjan sairaalasta veisi Bergendahlin mukaan mitä todennäköisimmin myös synnytykset Lohjan sairaalasta.

Raaseporissa Husin toimintaa organisoitaisiin uudelleen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa. Leikkauksia esitetään myös Husin tutkimusrahoitukseen, joka pienenisi 17 miljoonasta eurosta 10 miljoonaan.

Lohja ja Porvoo muuttuisivat lähipalvelupisteiksi.

Husin toimitusjohtaja Matti Bergendahl

Henkilöstöetuuksia karsittaisiin liki 4 miljoonaan, ja asiakasmaksuja korotettaisiin 4 miljoonan edestä. Menoja voitaisiin hillitä myös jättämällä vuoden 2023 pääomakorkoja maksamatta liki 12 miljoonan edestä.

Husin ensi vuoden rahoituksesta puuttuu 95–100 miljoonaa euroa. Jatkossa sen rahoitus tulee Uudenmaan neljältä hyvinvointialueelta ja Helsingiltä, jotka saavat rahoituksen sote-palveluiden järjestämiseksi valtiolta.

Husissa ongelmaan liittyy myös se, että budjetissa pitää tehdä nollatulosta, jotta Hus voi saada lainaa mittaviin investointeihinsa, muun muassa sairaalarakentamiseen.

– Hyvinvointialueuudistuksessa on valuvika siltä osin, ettei Hus saa enää omaa rahoitusta. Tietenkin toivomme, että voisimme löytää keinon rahoittaa Husia enemmän. Silloin se on joko hyvinvointialueet ja Helsinki tai sitten se on valtio, Bergendahl sanoo.

Hän korostaa, ettei ensimmäistäkään päätöstä ole vielä tehty. Husin yhtymäkokous vahvistaa ensi vuoden talousarvion joulukuun puolivälissä.

– Pidämme kuitenkin aina kiinni siitä, että potilasturvallisuudesta ei koskaan tingitä ja toisaalta henkilöstöön kohdistuvia toimenpiteitä vältetään viimeiseen asti, Bergdahl sanoo.

Länsi-Uudellamaalla useat poliittiset päättäjät tyrmäsivät tuoreeltaan Husin säästölistat.

Hus yhtymähallituksen jäsen Mikko Piirtola (kok.) Lohjalta kertoo Husin viranhaltijajohdon laiminlyöneen sen, mitä yhtymähallitus maanantain kokouksessaan edellytti eli vaihtoehtoja säästöohjelmaan.

Yhtymähallitus kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen ensi maanantaina.