Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskustan valtuustoaloite: Yksityisteiden avustusjärjestelmää parannettava Vihdissä

Keskustan valtuustoryhmä esittää, että Vihdin kunta uudistaa yksityisteiden kunnossapitoon ja korjaukseen myöntämiensä avustusten ehdot sekä korottaa oleellisesti avustustasoa. Mallia voisi ottaa esimerkiksi Kirkkonummelta.

– Avustusehtoihin tulisi sisällyttää teiden luokittelumalli, jossa huomioitaisiin tien varrella sijaitsevien kiinteistöjen määrä ja käyttötarkoitus sekä etenkin muiden kuin tieosakkaiden ajaman läpiajoliikenteen määrä, toteaa valtuustoaloitteen kirjoittaja Eerikki Viljanen.

– Vihdin kunnan kannalta yksityistiet ja niiden käytettävyys ovat elinehto. Kunnan kannalta erikoisasemassa ovat yksityistiet, joilla on merkittävää läpiajoliikennettä. Niitä käyttävät valtaosaltaan muut kuin kyseisten teiden tieosakkaat, mutta tieosakkaat vastaavat niiden ylläpidosta ja maksavat yli 80 prosenttia kustannuksista. Tilanne on tieosakkaiden ja teiden kunnossapidon kannalta kestämätön.

Vihdin kunta myöntää vuosittain yksityisteille kunnossapito- ja perusparannusavustusta määrärahojensa puitteissa. Kunnossapitoavustuksiin on usean vuoden ajan varattu 120 000 euroa ja perusparannusavustuksiin 25 000 euroa. Kunnossapitoavustuksista päättää elinvoimalautakunta, perusparannusavustuksista tehdään viranhaltijapäätökset.

Kunnossapitoavustusta on vuosittain hakenut noin 130–150 tiekuntaa ja saanut 115–130 tiekuntaa. Kunnan myöntämät avustukset ovat kattaneet suoritettujen kunnossapitotoimien kustannuksista 10–20 prosenttia.

Vuonna 2021 kunnossapitoavustusta hakeneiden tiekuntien kunnossapitokustannusten yhteenlaskettu summa edellisellä tilikaudella oli 734 649,51 euroa ja kunnossapidettävän tien yhteispituus noin 324 kilometriä. Avustusprosentiksi muodostui 16,385.

Perusparannusavustusten myöntäminen on aina tapauskohtaista, eikä avustusprosentti ole noussut korkealle, todetaan valtuustoaloitteessa.