Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kutsunnoissa henki on nyt vakavampi – Vihdissä 212 nuortamiestä syynissä

Ville-Valtteri Haapa-ahon tavoitteena on sotilasura. Ivan Blagodetelev tähtää erikoisjoukkoihin sukeltajaksi, Jere Helle sotilaspoliisiksi.

Ojakkalalainen Ville-Valtteri Haapa-aho, 18, lähtee varusmiespalvelukseen rannikkoprikaatiin Kirkkonummen Upinniemeen tammikuussa 2024. Purjehtimista harrastava nuorimies halajaa laivastoon. Intin jälkeen hän aikoo hakea maanpuolustuskorkeakouluun laivasto-opintoihin.

Ukrainan sodasta, Euroopan muuttuneesta turvallisuuspoliittisesta tilanteesta ja Venäjän muuttuvista uhkakuvioista huolimatta Haapa-aho tähtää sotilasuralle.

– Ei pelota. Edelleen näen, että on hienoa olla osa puolustusta. Maanpuolustuskorkeakoulussa arvostan akateemista ja johtamistaitojen koulutusta.

Nummelalainen Ivan Blagodetelev, 18, on myös menossa Upinniemeeen tammikuussa 2024. Nummelan Kisaajissa kilpauintia harrastava Blagodetelev aikoo hakea erikoisjoukkoihin sukeltajakoulutukseen. Hän on sekä Suomen että Venäjän kansalainen, ja siksi hän on kutsuntavelvollinen myös Venäjällä.

– En mene sinne, koska en pääsisi sieltä enää pois. Tilanne harmittaa, vaikkei Venäjä olekaan niin tärkeä kotimaa kuin Suomi. Venäjällä ovat kuitenkin isovanhempani ja puoli sukua.

Haapa-ahon ja Blagodetelevin lailla myös nummelalainen Jere Helle, 18, on Vihdin lukion abiturientti. Hän on aina halunnut käydä intin, kokemuksenkin takia. Helle lähtee Upinniemeen heinäkuussa 2024.

– Pappa oli siellä useita vuosia taisteluvälinealiupseerina, mikä vaikutti omaankin valintaan. Suunnitelmana on päästä sotilaspoliisikoulutukseen. Olen kuullut siitä hyvää monilta tutuilta.

Vihdin kutsunnat järjestettiin torstaina ja perjantaina kirkonkylän liikuntahallissa. Vuonna 2004 syntyneitä kutsuntavelvollisia nuoriamiehiä on Vihdissä 212.

– Kyllä, tamänvuotiset kutsunnat eroavat aiemmista ja kutsuntojen henki on muuttunut vakavammaksi, vastaa Puolustusvoimien Uudenmaan aluetoimiston päällikkö Markku Jämsä kysymykseen.

– Avajaispuheissa tulee esille tilanteen muutos ja se, että Suomessa on tehty aina oikein, kun on säilytetty yleinen asevelvollisuus. Monet siitä luopuneet maat miettivät nyt asiaa uudelleen.

– Kutsuttavat haluavat osallistua maanpuolustuksen hoitamiseen. Ollaan valmiita palvelukseen ehdoitta, ja entistä enemmän halutaan myös vaativiin tehtäviin. Vastuun välttelyä ei ole.