Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Tiina Noro (kok.) Husin rankasta säästölistasta: "Lohjan sairaalan päivystystoimintoja ei voi lakkauttaa"

– Ei ole osoitettavissa resursseja muualla, mihin potilaat ja toiminnot voisi siirtää.

Husin keskiviikkona julkisuuteen tulleessa säästölistassa esitetään muun muassa traumapäivystyksen ja yhteispäivystyksen lopettamista Lohjan ja Porvoon sairaaloissa. Yhteispäivystyksen lopettaminen veisi sairaalasta yleisanestesiassa tapahtuvan leikkaustoiminnan ja hyvin todennäköisesti myös synnytykset, jotka vaativat yleisanestesiavalmiutta.

Silloin Lohjan sairaala muuttuisi Husin toimitusjohtaja Matti Bergendahlin mukaan lähipalvelupisteeksi, jossa olisi päiväaikainen erikoislääkäripoliklinikka, vastaanotot ja polikliiniset toimenpiteet (Länsi-Uusimaa 29.9.2022).

Missä olisi vihtiläisten virka-ajan ulkopuolinen päivystys, jos Lohjan yhteispäivystys loppuu? Missä vihtiläiset synnyttäisivät ja kävisivät leikkauksissa? Mitä vastaa Tiina Noro (kok.), "vanhan" Hus-kuntayhtymän hallituksen jäsen ja kesällä valitun uuden Hus-yhtymän hallituksen varajäsen? Yhtymähallitus valmistelee parhaillaan Husin budjettia 2023 ja pitää ylimääräisen kriisikokouksen maanantaina 3.10.

– Mielestäni Lohjan ja Porvoon toimintoja ei voi lakkauttaa. Ei ole osoitettavissa resursseja muualla, mihin potilaat ja toiminnot voisi siirtää. Erikoissairaanhoidon päivystykset sekä synnytykset Jorvissa ja Helsingissä ovat ruuhkaisia jo nytkin. Potilasturvallisuus vaarantuisi merkittävästi ja sote-uudistuksen tavoitteet, hoidon saatavuus ja saavutettavuus, heikentyisivät olennaisesti.

– Käsitykseni on, että esille tullut leikkauslista ei tule toteutumaan sellaisenaan, vaan vaihtoehtoja ja vaikutusarviointeja tullaan pyytämään eikä mitään päätöksiä tehdä ennen tarkempia selvityksiä, katsoo Noro.

Kuntien omistaman Hus-kuntayhtymän hallitus on toimivaltainen tämän vuoden loppuun saakka, jolloin kuntayhtymä lakkaa. 1.1.2023 alkaen HUS-yhtymän omistajat ovat kuntien sijasta Uudenmaan neljä hyvinvointialuetta ja Helsingin kaupunki.

– Rahoitus toimintaan tulee valtiolta hyvinvointialueille ja Helsingille, ja nämä sitten omissa budjeteissaan osoittavat varat Husille erikoissairaanhoidon järjestämiseen. Sekä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen saama rahoitus että Husille kesällä yhtymäkokouksessa asetettu budjettiraami ovat liian pienet nykyisenkaltaisen erikoissairaanhoidon palvelutason järjestämiseen.

– Siitä syystä Hus on joutunut varautumaan talouden tasapainottamiseen, mikäli neuvotteluissa hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja valtion kanssa lisärahoitusta ei löydy, selvittää Noro.

Husin ensi vuoden budjettivaje on noin 95 miljoonaa euroa.

Noro on myös Länsi-Uudenman hyvinvointialueen valtuutettu: yksi Vihdin kuudesta aluevaltuutetusta.

– Perusterveydenhuollon päivystyksen järjestäminen kuuluu ensi vuoden alusta hyvinvointialueelle. Tavoite on viedä siirtymä läpi siten, että palvelut siirtyvät nykyisenkaltaisina.

– Aluevaltuusto on aloittanut seminaarissaan ensi vuoden talousarvion valmistelua. Tiukkaa tekee sekin, alijäämäksi koetalousarviossa on arvioitu 100 miljoonaa euroa.

Lue lisää: "Säästöt olisivat Lohjan sairaalan loppu" – Näillä tropeilla päättäjät pelastaisivat massiivisesta rahoitusvajeesta kärsivät Husin