Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin yli 7 000 pientalossa energian hinnannousu tuntuu dramaattisesti

"Hallituksen hyväksymä tukijärjestelmä jättää paljon väliinputoajia, sillä minimiraja on korkea ennen kuin tukea saa."

Vihdissä on pientaloja 7 120 kappaletta. Luvussa ovat mukana omakotitalot ja paritalot. Talouksissa asuu keskimäärin 2–3 henkilöä. Sähkölämmitteisiä taloja on yhteensä 3 900 ja öljylämmitteisiä 1 282 taloa. Luvuissa eivät näy viimeaikaiset lämmitystapamuutokset. Näin tietää kertoo Vihdin Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Veikko Hallikainen.

Energian hinnannousu vaikuttaa dramaattisesti pientalojen lämmityskustannuksiin.

– Äskettäin julkaistiin uusi vertailutaulukko, jossa oli eri lämmitysmuotojen vertailuhinnat vuodessa 150 neliöisen vanhemman talon kohdalla maaseudulla. Lähtökohtana sähkössä hinnat olivat ensin 5 senttiä kilowattitunnilta, sitten 25 senttiä ja lopulta 50 senttiä kilowattitunnilta. Öljynhinta vertailussa oli 1,60 euroa litralta.

Hallikainen muistuttaa, että aurinkopaneelit ovat yksi hyvä vaihtoehto, sillä ne toimivat eräänlaisena vakuutuksena ja nykyhinnoilla tulee kesäkaudella reilusti tuottoa talvikautta varten.

Aurinkopaneelien nykyhinnoilla tulee kesäkaudella reilusti tuottoa talvikautta varten.

Vihdin Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Veikko Hallikainen

– Jos sähkönhinta palautuisi alemmalle tasolle, se olisi hyvä kaikkien kannalta. Pitää kuitenkin muistaa, että vaikka sähköä saisi joskus ilmaiseksi niin 1-aikasähkössäkin mukana on Carunan kallis siirtomaksu ja sähkövero, joka on noin 2,8 senttiä kilowattitunnilta.

Hallitus toteuttaa tuet, joilla helpotetaan kotitalouksien asemaa, joilla tulee suuret sähkölaskut. Verotuksessa otetaan käyttöön väliaikainen sähköenergialaskujen perusteella myönnettävä kotitalousvähennys. Kotitalouksille, jotka eivät voi hyödyntää verovähennystä, otetaan käyttöön väliaikainen sähkötuki, jota haetaan Kelasta.

– Tukijärjestelmä jättää paljon väliinputoajia, sillä minimiraja on korkea ennen kuin saa tukea, Hallikainen muistuttaa.

Hallikaisella on omassa omakotitalossaan erilaisia lämmitysmuotoja:

– Ostin vuonna 1980 nykyisen taloni. Koska talon lämmitysmuoto oli öljylämmitys, sain sähköä vähän halvemmalla. Öljylämmitys tasasi kulutuksen pakkashuiput.

– Työpajassani on ollut suorasähkökattolämmitys. Ilmalämpöpumppu pudotti kulutusta 5 000–6 000 kilowattia vuodessa.

– Talossa on öljylämmön lisäksi vuolukivitakka sekä 3,5 kerroksen läpi kulkeva kahdeksanhorminen savupiippu. Viikko sitten asennettiin ilmalämpöpumppu myös taloon.

– 4 000 euron tuki vaatii hyväkuntoisenkin öljylämmityksen hävittämisen kokonaan, vaikka öljylämmitys olisi nyt energiariisin ja huippukorkeiden sähkönhintojen aikaan hyvä valtakunnallinen kulutushuippujen tasaaja.