Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

29 syyrialaista kiintiöpakolaista saapui Vihtiin

Pakolaiset olivat ensin pitkään Turkin pakolaisleirillä – kuusi kappaletta perheille sopivia koteja löytyi Nummelan alueelta.

Uusi kiintiöpakolaisryhmä saapui Vihtiin keskiviikkona illansuussa.

Kaikki kiintiöpakolaiset ovat syyrialaisia, mutta he ovat asuneet Turkin pakolaisleirillä jo 3–9 vuotta.

Ryhmässä on 29 pakolaista. Aikuisia on 15 ja lapsia 14. Lapset ovat iältään 1–6-vuotiaita.

– Koko kiintiöpakolaisryhmä saapui keskiviikkona yhdellä koneella ja minä sekä kotoutumisohjaaja Manar Hassan olimme lentokentällä ryhmää vastassa. Lentokentältä pakolaiset saapuivat koteihinsa Nummelaan illansuussa bussikuljetuksella, kertoo Vihdin kunnan maahanmuuttokoordinaattori Henri Hallanoro.

Hallanoro kertoo, että Nummelan ja koko Vihdin haastavasta asuntotilanteesta johtuen on ollut vaikeuksia löytää pakolaisille riittävästi sopivan kokoisia asuntoja:

– On ollut vaikeaa löytää kuusi kappaletta sopivan kokoisia asuntoja. Kodit ovat kuitenkin löytyneet ja vieläpä Nummelan alueelta. Tämä on palveluiden saatavuuden ja mahdollisten kuljetusjärjestelyiden kannalta hieno asia.

Vihtiläisen Kinnas-projektin humanitaarisen avun kohteina ovat lähiaikoina olleet ukrainalaiset niin Vihdissä kuin muuallakin. Kinnas-projektin toimijat ovat auttaneet myös Vihtiin saapunutta kiintiöpakolaisryhmää.

– Kinnaksen apu on ollut erittäin tervetullutta ja tärkeää. Kinnaksen kaltaisen toimijan olemassaolo Nummelassa on myös maahanmuuttaja- ja pakolaistyön kannalta todella hieno asia, Hallanoro kiittelee.

Kinnakselta on löytynyt etenkin vaatteita, kenkiä, liinavaatteita, leluja ja erilaisia sisustustarvikkeita.

– Kalustamisessa ja kalustelahjoituksissa Vihdin maahanmuuttotyön vapaaehtoisverkosto Kotokamut on ollut keskeisessä roolissa. Paljon kalusteita on tullut myös Vihdin Kierrätyskeskuksen kautta, Hallanoro jatkaa.

Maahanmuuttajapalveluiden hyvin tiivis ohjaus- ja neuvonta on erityisen tärkeässä roolissa ensimmäisinä viikkoina, kun uudet asukkaat sopeutuvat uuteen asuinympäristöönsä.

– Ensimmäisiin viikkoihin sisältyy myös muun muassa maahantuloterveystarkastukset sekä paljon viranomaiskäyntejä. Samoin tulijoille järjestetään asumisohjauskurssi. Ensimmäisten kuukausien ohjelmassa on myös yhteiskuntaorientaatio ja kotoutumiskoulutukseen pääseminen, Hallanoro valottaa.

Edellinen kiintiöpakolaisryhmä tuli Vihtiin vuonna 2018 ja ensimmäinen ryhmä 2016. Kiintiöpakolaisryhmiä tulee kuntiin noin kolmen vuoden välein. Vihdin kunta on varautunut ottamaan vastaan vähintään 25 – 30 henkilöä joka kolmas vuosi.

Liikekannallepanosta johtuva venäläisten vilkas tulo Suomeen viime viikkoina ei ole näkynyt Vihdissä asti eikä venäläisistä turvapaikanhakijoista ole tietoa.

– Ainakaan vielä ei ole ajankohtaista, että venäjältä tulisi ihmisiä pakolaisstatuksella, Hallanoro toteaa.