Yksittäiset ikävät tapahtumat ovat nousseet keskusteluissa esiin ja leimanneet aluetta ja nuorisoa todellisuutta haastavammaksi.
Otalammen alueella on viime vuosien aikana tapahtunut yksittäisiä ikäviä tapahtumia nuorten keskuudessa. Poliisiakin on paikalle tarvittu. Tapahtumat eivät kosketa pelkästään koulukäynnin ajankohtaa vaan ajoittuvat myös vapaa-ajalle. Otalammen koulun tilanne puhuttaa kyläläisten keskuudessa.
– Nämä tapahtumat ovat nousseet keskusteluissa erityisesti esiin ja jopa leimanneet aluetta ja nuorisoa todellisuutta haastavammaksi. Koulu hoitaa omaa perustehtäväänsä koulupäivien aikana. Vapaa-ajalla tapahtuvat selkkaukset heijastuvat koulutyöhön, mutta niihin puuttumiseen tarvitaan vahvasti huoltajia ja tiivistä viranomaisyhteistyötä. Koulun toimivalta ei yksinkertaisesti ulotu vapaa-aikaan, toteaa Vihdin kunnan sivistys- ja hyvinvointijohtaja Mari Haapanen.
Kunta saa tasaisesti palautetta kaikista kunnan asuinalueiden lapsista ja nuorista.
– Otalammen alueen koulun, varhaiskasvatuksen, lastensuojelun, poliisin sekä paikallisten yritysten ja kuntalaisten palautteet vaihtelevat positiivisesta ja hyvästä palautteesta korjaavaan ja negatiiviseen palautteeseen aivan samoin kuin kaikkien asuinalueiden osalta, Haapanen sanoo.
Vapaa-ajalla tapahtuvat selkkaukset heijastuvat koulutyöhön.
Mari Haapanen
Nuorten ja lasten osalta palautteiden laatuun ja määrään vaikuttaa esimerkiksi vuodenaika. Keväällä mopoilu ja ulkona vietettävä vapaa-aika aiheuttavat palautteiden ryöpyn.
– Syksy ja koulujen alkaminen on samantyyppinen palautteiden huippukohta. Koulunkäynnin edellyttämän rytmin löytyminen haastaa nuoria ja heidän perheitään arkisilla vaatimuksillaan kesän loma-ajan jälkeen. Koulussa esimerkiksi opettajan tai ohjaajan vaihdos voi aiheuttaa käytänteisiin muutoksia, joka näyttäytyy aluksi haastavina luokkatilanteina. Näin tapahtuu kaikkialla Suomessa, täydentää opetuspäällikkö Kirsi Hyvämäki.
Otalammen koulussa opiskelee tällä hetkellä vähän yli 200 yläkoululaista. Valtaosa heistä on motivoituneita opiskelemaan ja koulunkäynti sujuu hyvin.
– Oppilaiden keskuudessa on häiriökäyttäytymistä, joka koskee melko pientä osaa oppilaista. He kuuluvat ja näkyvät monella tavalla. Tällaista käyttäytymistä on myös muissa Vihdin yläkouluissa ja Otalammen tilanne ei siinäkään suhteessa poikkea muiden koulujen tilanteesta, Hyvämäki valottaa.
– Koulun rekrytointitilanne on hyvä. Tällä hetkellä koulussa ei ole vajetta henkilöstöstä, myös yläluokilla kaikki avoinna olleet tehtävät on täytetty. Opetushenkilöstön lisäksi koululla, samoin kuin muissa kunnan yläkouluissa, on tasa-arvo hankerahalla ja opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella koronaepidemian vaikutusten tasoittamiseksi palkattu kouluvalmentaja, joka toimii opetushenkilöstön tukena koulupäivien aikana, kertoo Otalammen koulun rehtori Mirja-Liisa Tahkola.
Huoltajien ja sidosryhmien osallisuus yhteisön ja oppilaan haastavissa tilanteissa on tärkeää:
– Emme jätä yksin lasta, nuorta, huoltajaa tai opettajaa ratkomaan tilanteita. Vaikeille ja haastaville yksilön tai yhteisön tilanteille on tyypillistä se, että ne ovat kehittyneet ja muhineet pitkään ja ovat monitahoisia. Ratkaisut vaativat pitkäjänteistä tekemistä koko yhteisöltä tai lapsen ja nuoren lähipiiriltä. Huoltajat tarvitsevat monenlaista tukea omassa kasvatustehtävässään ja nuori tarvitsee rinnalleen välittäviä aikuisia, jotta vaikeat tilanteet voitetaan, toteaa erityisopetuksen asiantuntija Kristiina Peltonen.
Haapasen mukaan Otalammen yhteisön ”koko kylä kasvattaa” -ajattelu on osoitus yhteisön kyvystä toimia yhdessä lasten- ja nuorten parhaaksi. Se, että nuorten ympärillä on välittäviä aikuisia, jotka puuttuvat rohkeasti kaikkiin tilanteisiin on koko yhteisön etu. – Yhteiset asuinalueen pelisäännöt ovat yhteisön hyvinvoinnin kannalta tärkeitä. Se, että huoltajat arvostavat toisiaan ja esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja opetuksen ammattilaisia ja tiloja, luo lapsille ja nuorille turvallista elinympäristöä.
– Koulu- ja oppilaitosnuorisotyötä on Vihdissä tehostettu ja kehitetty muutaman vuoden ajan ja työtä jatketaan. Koulussa toteutetaan koulunuorisotyön lisäksi nuorisotilatoimintaa joka keskiviikko koulupäivän jälkeen, nuorisopäällikkö Sampo Anttila kertoo.