Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdissä koulukiusaaminen lisääntyi – sen sijaan päihteitä käytettiin vähemmän ja työttömien nuorten osuus laski edellisvuodesta

Vihtiläisten lasten ja nuorten vuoden 2021 hyvinvointiraportti on valmistunut ja parhaillaan päätöksentekokierroksella.

Vihdissä toimii kuntatasoinen lasten- ja nuorten hyvinvointiryhmä. Ryhmä muodostuu Karviaisen, kunnan ja järjestöjen työntekijöistä. Lasten- ja nuorten hyvinvointiryhmä on lakisääteinen toimielin, jonka tehtävät määritellään useammassa laissa Kuntatasoinen ja osin alueellinen hyvinvoinnin tukeminen kootaan hyvinvointiraporttiin. Kunnassa on parhaillaan päätöksentekokierroksella vuoden 2021 hyvinvointiraportti, joka koostuu ikäkausiryhmittäisestä raportoinnista. Arviointi- ja seurantatietoa käytetään suunniteltaessa eri ikäkausiryhmien hyvinvoinnin edistämisen toimia kuntatasoisesti sekä esimerkiksi perusopetuksen osalta.

Raportissa kerrotaan muun muassa, että kaksivuotisessa esiopetuskokeilussa on Vihdistä mukana 6 päivähoidon yksikköä muiden yksiköiden toimiessa verrokkeina. Opetus- ja kulttuuriministeriön kokeilu koski ensimmäisenä vuonna 125 vihtiläistä lasta ja kokeilu kestää kevääseen 2024.

Koulukiusatuksi tulemisen kokemukset lisääntyivät Vihdissä. Syyslukukaudella 2021 aloitettiin Vihdin kunnan kouluissa yhteinen toimintamalli, jolla pyritään ennaltaehkäisemään koulukiusaamista. Malli antaa myös keinoja kiusaamiseen puuttumiseen ja kiusaamistilanteissa mukana olleiden hyvinvoinnin lisäämiseen.

Raportti kertoo myös, että nuorten päihteiden käyttö väheni Vihdissä ja 18–24-vuotiaiden työttömien nuorten osuus laski. Lukiolaisista 1. ja 2. vuoden opiskelijoista laittomia huumeita kokeili ainakin kerran vuonna 2021 Vihdissä 15,3 prosenttia, kun luku vuonna 2019 oli 18,4 prosenttia. Ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoista huumeita kokeili vuonna 2021 20,8 prosenttia ja vuonna 2019 32,7 prosenttia. Vuonna 2020 nuorisotyöttömiä oli 16 prosenttia. Vuonna 2021 luku oli 13,8 prosenttia.